Hoppa till innehållet

Bygghemma köper konkursbolag

E-handelsbolaget Bygghemma köper inredningskedjan Chilli, som gick i konkurs så sent som förra veckan. 

“Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli”, säger Bygghemmas vd Mikael Olander.


Mikael Olander, vd för Bygghemma.
Mikael Olander, vd för Bygghemma.Foto: Carl-Robert Jonzon

Det familjeägda göteborgsbolaget Chilli har de senaste åren gått allt sämre. I förra veckan nådde situationen sin spets då bolaget begärde sig själva i konkurs. Chilli hade då 23 inredningsbutiker och 150 anställda runt om i landet.

Men redan innan konkursen fanns potentiella köpare runt hörnet. 

“Vi har hållit ett öga på dem, som vi brukar göra när vi tittar på möjliga förvärv. De växte för snabbt men vi hade ingen aning om att det skulle gå så här”, säger Mikael Olander, vd för Bygghemma. 

I och med förra veckans konkurs slog Bygghemma till direkt. Bygghemma tar nu över sex av de största butikerna, e-handeln och varumärket Chilli.

“Det finns en väldigt frisk kärna i Chilli. Vi känner oss säkra på att det vi tar över är livskraftigt”, säger Mikael Olander. 

I och med köpet av Chilli räknar Mikael Olander med att Bygghemma i år kommer att nå närmare 2 miljarder kronor i omsättning med en positiv rörelsemarginal. En miljard av omsättningen kommer från byggsidan och en knapp miljard från möbel- och inredninsdelen av bolaget. Det innebär i så fall att Bygghemma gått från en omsättning på 270 Mkr till två miljarder på bara tre år.

“Det har varit mycket förvärv men också organisk tillväxt. Sverige växer starkt för oss. Sen ska man vara medveten om att det är en stark byggmarknad just nu så vi har ganska gynsamma förhållanden”, säger Mikael Olander. 

Bygghemma ägs sedan november av familjen Ax:son Johnsons maktbolag Nordstjernan som sitter på en kassa på flera miljarder. 

“Nordstjernan är en otroligt stark ägare. Om vi är överens om vilka förvärv vi ska göra så kan vi göra det”, säger Mikael Olander.  

Köpet av Chilli gör Bygghemma till Nordens största möbelvaruhus på nätet. Eller i alla fall den näst största aktören. 

“Det kan vara så att Ikea säljer mer på nätet också. Ikea har ungefär halva möbelmarknaden och lär ha det ett tag till. Vi satsar på att vara ett alternativ till Ikea, några andra tankar ska man nog inte ha”, säger Mikael Olander. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera