Hoppa till innehållet

Capio-veteran investerar i ny vårdtjänst

Digitala vårdtjänster har seglat upp som ett hett investeringsområde. Nu får uppstickaren Doctrin in kapital från vårdjätten Capios tidigare finanschef.

Magnus Liungman, grundare av Doctrin tror att deras verktyg kan effektivisera vården.
Magnus Liungman, grundare av Doctrin tror att deras verktyg kan effektivisera vården.

Digitaliseringen av vården har blivit ett hett område för investerare. De digitala vårdcentralerna Kry (NTL) och Min Doktor (NTL) har nyligen tagit in mångmiljonbelopp från EQT Ventures och Creandum.

Nu kommer ytterligare en spelare ut på planen: Doctrin. Men till skillnad från Kry och Min Doktor är Doctrin inte en digital vårdcentral.

”Vi är en renodlad systemleverantör och kommer aldrig bli en egen vårdgivare. Vi vill hjälpa till att avlasta sjukvården”, säger Magnus Liungman, grundare och vd för Doctrin och som tidigare varit landschef för bolaget Health Navigator i England.

Doctrin har tagit fram ett avancerat system för att samla in sjukhistoria från patienter innan läkarbesöket. Svaren sammanställs och skickas till journalsystemet så att läkarna redan innan patientbesöket har svar på de viktigaste frågorna.

”En bra och komplett sjukhistoria är viktigt för att kunna ge bra vård. Det ger högre medicinsk kvalitet och färre onödiga undersökningar. Vårt system är ett hjälpmedel för distriktsläkare med tidspressat schema”, säger Magnus Liungman.

Frågesystemet är  byggt på så sätt att det blir smartare och smartare ju fler som använder det och fungerar alltså som en slags digital läkarassistent.

”Utmaningen är att läkare gör ett extremt bra jobb när de analyserar en patient. Att replikera det är svårt. Vad som är unikt är att vi lyckas göra det ganska väl”, säger Magnus Liungman.

Doctrin startades i maj i år och tar nu in 3 miljoner kronor i en första såddfinansieringsrunda. Bland investerarna finns Håkan Winberg, tidigare finanschef för vårdjätten Capio, Lars Lindgren, grundare av svenska riskkapitalföreningen och entreprenören Johan Bloom som grundat bolaget Nordisk väntrums-TV.

Planen är att Doctrin nu ska lansera sin lösning på den svenska marknaden. 

”Det handlar egentligen om att visa vad vårt system kan göra för beslutsfattare i sjukvården. Svenska primärvårdsläkare är oerhört stressade. Vi ser att det här kan ha en enormt stor avlastande effekt”, säger Magnus Liungman.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera