Hoppa till innehållet

Chalmers Ventures: “Göteborg har större bredd än Stockholm”

Ihopslagningen av Chalmers inkubatorer och investeringsprogram har gett nya Chalmers Ventures ett investeringskapital på 300 miljoner kronor. Den nya organisationen vill inte bara sätta Göteborgs startup-scen på den svenska kartan – utan på den globala.

Göteborg är inte det första man tänker på när man tänker på den blomstrande svenska startupscenen. Det är någonting som man på Chalmers Ventures försöker ändra på. Sedan ihopslagningen av flera olika småbolag inom Chalmerskoncernen har investeringsmöjligheterna vuxit.

”Nu kan vi fungera under ett varumärke, och nu har vi mycket mer investeringskapital”, säger Linnea Lindau, som tillträdde som vd för Chalmers Ventures i september.

De 300 miljoner kronorna, som Chalmers Ventures nu har tillgång till under en tio-årsperiod, har tidigare placerats i aktier i storbolag som Ericsson och Volvo. Nu ska kapitalet i stället gå till att investera i de startupbolag som högskolan tar in till sina inkubatorprogram och delvis i efterföljande investeringar.

”Vår ambition är att vi ska investera i 20–25 bolag per år. Det är en ganska hög ambition om vi tittar på de tidiga skedena för att sedan också kunna följa med och göra fler investeringar i vissa av dem”, säger Linnea Lindau.

Läs även: Chalmers storsatsar på startups – ska investera 300 miljoner i unga teknikbolag

Startup-scenen i Göteborg har ett annat fokus än den Stockholmska. Om tekniken från huvudstaden till stor del används i användarvänliga konsumenttjänster så går den mer till lösningar inom medicin, industri eller energi i Göteborg.

Det är även något som syns på de företag som Chalmers Ventures lyfter fram som sina framgångsbolag. Vehco, Avinode, Oxeon, Immunicum och Minesto är inte företag som folk i allmänhet har hört talats om men i sina olika nischer går de bra. Och tror man att förebilder är en anledning till varför nya bolag väljer ett visst fokus så finns det gott om bevis för den teorin i Göteborg.

”Det är inte så att vi har ett specifikt fokus men i jämförelse med det som dyker upp i Stockholm så har vi en större bredd här”, säger Linnea Lindau.

I jämförelse med det som dyker upp i Stockholm så har vi en större bredd här.

Av Chalmers Ventures portfölj på 70 bolag ska 20 procent ha en koppling till hållbarhet, enligt Linnea Lindau. Och av de 12 företag som Di Digital fick träffa på Chalmers Ventures hade en tredjedel ett fokus på antingen medicin, energi eller jordbruk.

Ett av företagen är 1928 Diagnostics, som har kommit fram till en lösning som urskiljer resistenta bakterier från prover dubbelt så snabbt i jämförelse med nuvarande teknik. Ett annat är Trine som kopplar samman privata investeringar med solenergi i utvecklingsländer. Ett tredje är jordbruksvänliga Farmdrones, som Di Digital tidigare skrivit om

”Vi har en verkstadsindustri och på något sätt tycker jag att startups här är präglade av det också”, säger Linnea Lindau.

Men med verkstad är det inte varvsindustrin som Linnea Lindau först och främst tänker på utan snarare på regionens arbetsmoral. Hon ser däremot ett problem att både startups och investerare i Göteborg är sämre på att kommunicera än de i Stockholm. 

”Det är inte så mycket snack men mycket verkstad”, som hon uttrycker det.

Men lillebrorskomplexet som Göteborg ofta förknippas med vill hon inte späda på:

”Vi ska titta mer på den globala konkurrensen som finns och jämföra oss med de internationella universitet med liknande program. Vi ser inte att vi tar upp någon kamp med Stockholm utan vi ska bygga på våra unika fördelar.”

Andra verksamma i Göteborg pekar på utbudet av forskning och duktiga utvecklare och programmerare som fördelar för staden. Vad Göteborg däremot saknar är tunga riskkapitalbolag,  vilket gör resorna till Stockholm viktiga.

”Om vi inte regelbundet skulle åka fram och tillbaka till Stockholm för att bygga relationer för våra startups så skulle vi snart försvinna. Man får anpassa sig till situationen”, säger Linnea Lindau.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera