Hoppa till innehållet

Chalmersbolag tar in pengar för att bygga sin affär

Göteborgsbolaget Zeropoint Technologies tar in 11,5 miljoner kronor för att kommersialisera sin teknik som ska ge snabbare och effektivare dataöverföring.

Foto: Zeropoint Technologies
Foto: Zeropoint Technologies

Zeropoint Technologies (NTL) har sitt ursprung i forskning på Chalmers. Bolaget som komprimerar data i RAM-minnet för att snabba på överföringstiden och minska strömförbrukningen tar in 11,5 miljoner kronor i en finansieringsrunda från Chalmers Ventures (NTL), teknikkonsultbolaget Qamcom och ett antal affärsänglar som har investerat individuellt. 

Bolaget som grundades 2015 har legat lågt. Men nu vill man kommersialisera sin produkt.

”Vi har visat att det funkar i en labbmiljö och nu ska vi ta det till riktiga applikationer", säger Stefan Lindeberg som är vd.

Bolaget har grundats av Angelos Arelakis som doktorerade i datavetenskap på Chalmers och professor Per Stenström som är professor i samma ämne.

”Vi adresserar ett antal olika segment. Från små Internet of Things-enheter till avancerade molnverktyg. Det finns ett stort antal potentiella ställen där vi skulle kunna finnas", säger Stefan Lindeberg.

Bolaget har identiferat två kärnområden där man nu jobbar med konkreta projekt med externa partners. Det handlar om maskininlärning och finansiella applikationer.

”Den viktigaste nästa hållpunkten är att få in ett kommersiellt avtal med de här applikationerna. För att lyckas med det behöver vi rekrytera och bygga organisationen", säger Stefan Lindeberg som berättar att åtta personer idag jobbar heltid med Zeropoint.

"Zeropoint har utvecklat sina produkter i nära samarbete med flera av världens stora IT-bolag. Företaget har tydligt visat värdet av sin teknologi, och vi ser nu fram emot att hjälpa dem med kommersialiseringen. Vi ser en stor potential och är glada att vara del av den investeringsrunda som nu stängs", berättar Tobias Elmquist, Investment Manager på Chalmers Ventures i ett skriftligt uttalande.

Läs även: Chalmers Ventures höjer Göteborgs startupscen

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera