Hoppa till innehållet

Cheap Monday lyfte Teenage Engineering

Med Nintendo som förlaga vill det omtalade synthbolaget Teenage Engineering popularisera musikskapandet. Under 2015 ökade omsättningen till 55 Mkr tack vare samarbetet med modejätten Cheap Monday.

Jesper Kouthoofd var en av grundarna när synthtillverkaren Teenage Engineering bildades 2007.
Jesper Kouthoofd var en av grundarna när synthtillverkaren Teenage Engineering bildades 2007.Foto: Oskar Omne

Vem som helst ska med relativt enkla medel kunna skapa proffsigt komponerad digital musik. Det är visionen som bär synthtillverkaren Teenage Engineering, som sedan 2007 har skapat ljudprodukter och instrument som kunderna i princip kan bära omkring på fickan.

”Vi försöker aktivera användaren på ett eller annat sätt. Vi ser det som att vi finns i gränslandet mellan skapande och underhållning”, säger Jesper Kouthoofd, en av bolagets grundare som innan dess lade grund för reklambyrån och sedermera klädmärket Acne.

ssT4YVTNAQ4

Affärsmodellen tickar på. Under 2015 omsatte Teenage Engineering 55 Mkr, en ökning med 50 procent jämfört med 2014. Dock går bolaget alltjämt med förlust.

Det är till stor del samarbetet med Cheap Monday – som säljer bolagets enklaste och billigaste syntmodell hittills – som har höjt försäljningen, säger Jesper Kouthoofd.

”Det bidrog stort. Med den typen av produkter blir det en mycket större volym än vad vi brukar ha. Det är tre produkter och många accessoarer som bidrar”, säger han.

Läs mer: Svenska Auxy blev Apples favorit – nu släpps en ny version

Prototyperna till bolagets instrument tas fram i ett garage på Södermalm och tillverkas sedan i Kina. Bolaget har i dag drygt 25 anställda, i huvudsak i Stockholm men också i London och Kina.

De stilrena syntharna syntharna är knappast ett hobbyprojekt, enligt grundaren. Tanken är att sammanföra musikskapandet med andra aktiviteter. En förebild är japanska Nintendo, som kombinerade träningskulturen med dataspel med sin populära spelkonsoll Wii.

Vi tänker att alla ska ha en synth i handen

”Studerar man Nintendo lite närmare så är deras strategi egentligen bara att alla ska ha en Game Boy i handen varesig man är gammal eller ung. Vi tänker att alla ska ha en synth i handen. Om du tänker att du kopplar ihop en synt med fitness, till exempel, så kan du knyta an det till joggingkulturen och allt det. Så kan man kanske skapa musik medans man springer. Då kan det plötsligt bli mycket större”, säger Jesper Kouthoofd.

Läs mer: Här är svenskarna som hyllas av Apple

Samarbetet med Cheap Monday, som är en del av H&M, är ett steg i ledet att bredda Teenage Engineering från en omtalad nischprodukt till något mycket större.

”Vi har alltid velat ligga bra i pris men ändå leverera när det gäller funktion och kvalitet. Det kan man först göra när man kommer upp i volym. Med 5 000 enheter per år är det svårt att få ner prislappen. Vi börjar hitta en balans mellan pris, volym och funktionalitet”, säger Jesper Kouthoofd.

Den portabla synthen OP-1 är en av Teenage Engineerings dyrare produkter, med en prislapp på drygt 8 000 kronor.

Den portabla synthen OP-1 är en av Teenage Engineerings dyrare produkter, med en prislapp på drygt 8 000 kronor.

Teenage Engineering är till stor del finansierat av sina åtta partners. Totalt har bolaget tagit in omkring 30 Mkr i kapital.

Under våren lanserar bolaget ett samarbete med Impossible, ett Berlin-baserat bolag som 2008 köpte den sista fabriken som tillverkade Polaroid-film.

"Vi har tagit fram en produkt med dem som är något helt annat. Det handlar mindre om ljud och mer om bilder”, säger Jesper Kouthoofd.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera