Hoppa till innehållet

Compodium plockar in 15 Mkr – ska växa i vården

Videokonferensbolagt Compodium tar in 15 miljoner kronor från Norrlandsfonden, affärsängelnätverket Centrecourt och Cygates förre vd Bengt Lundgren. Nu siktar man på expansion internationellt och inom den svenska vården.

Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.

Luleåbolaget Compodium startades för 20 år sedan av Bengt Grahn, en serieentreprenör med en lång bakgrund inom ljud och video. I dag beskriver sig bolaget som en digital mötesoperatör. Man erbjuder främst säkra, högkvalitativa videokonferenser för företag och organisationer, främst inom vården.

”Senaste året har vi även lagt till e-legitimationslösningar som BankID för att säkerställa vem som deltar i mötet. Det är viktigt inte minst för myndighetsutövning, bland annat i vården där vi har cirka 70 procent av vår omsättning”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium.

I fjol omsatte Compodium 9,4 miljoner kronor, med ett resultat strax under nollan.

”Vi har varit en slow startup, en grow up, kan man säga. Men nu är marknaden i kapp oss. Nu tar vi in kapital för att expandera utanför Sverige med våra partners”, säger Bengt Grahn.

Ett exempel på en partner man vill följa utomlands är Olympus, som bland annat är världsledande inom medicinsk optik och endoskopi. Compodium integrerar just nu sin teknik i Olympus endoskopiutrusning som gör det möjligt att livesända pågående operationer.

Under hösten har Compodium tagit in 15 Mkr i riskkapital från bland annat Norrlandsfonden, affärsängelnätverket Centrecourt, med företagscoachen Thomas Flinck, och Cygates förre vd Bengt Lundgren.

”Det här kapitalet ska hjälpa oss att fyrfaldiga vår omsättning fram till 2020. Redan i år, 2016, spår vi en dubblad omsättning”, säger Bengt Grahn.

En ny och viktig konkurrent inom vården är Visiba, som Di Digital har rapporterat om i flera vändor. Visiba är en så kallad ”white label”-lösning som just nu tar uppdrag från konkurrenter som Kry inom den offentliga vården. De erbjuder en e-hälsoplattform som kombinerar videomöten och text-kommunikation med säker identifiering, betalning och tidsbokning.

”Vi välkomnar dem, det har varit ensamt inom vården i många år. De är duktiga och har valt att integrera förmulärflöde bland annat. Vi ska fortsätta vara bäst på videointegrationen, med bäst bandbedd och kryptering”, säger Bengt Grahn.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Han tillägger att bolaget har ramavtal med samtliga landsting i Sverige. I slutet av sommaren köpte Compodium konkurrenten Access Nord med varumärket Mycloudoffice för aktier till ett värde på 4 Mkr.

”De har ett passionerat säljteam, vilket alltid varit en utmaning för oss. Det sammanlagda teamet är nu komplett för att leverera snabb tillväxt”, säger Bengt Grahn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera