Hoppa till innehållet

Compodium: ”Vi är först i världen med säkra digitala vårdrum”

Snabbväxande health tech-bolaget Compodium lanserar någon man kallar ”världens första” säkra digitala videomöten på en barnmorskemottagning i Stockholm.
”Vi är först med att garantera att vården pratar med rätt patient”, säger Bengt Grahn, vd på Compodium.

Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.
Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium, och delägaren Bengt Lundgren, tidigare vd för Cygate.

Luleå-baserade Compodium startades för 20 år sedan av Bengt Grahn, en serieentreprenör med en lång bakgrund inom ljud och video. Sedan dess har bolaget vuxit i lagom takt. 

Men det senaste året har bolaget vaknat till liv och börjat bete sig som en startup. I november tog man in 15 miljoner kronor i riskkapital från Norrlandsfonden (NTL), affärsängelnätverket Centrecourt och Cygates förre vd Bengt Lundgren. Målet är nu snabb expansion både internationellt och inom den svenska vården.

Vi står fast vid målet 100 miljoner kronor i omsättning 2020.

I fjol steg omsättningen från 9 till cirka 16 miljoner kronor, med ett resultat strax under nollan. Och den höga tillväxten ska fortsätta, enligt grundaren.

”Vi ska omsätta 25 miljoner kronor i år och står fast med målet om att 100 miljoner kronor i omsättning 2020”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium (NTL).

Når man målet kommer man att ha tiofaldigat omsättningen på bara fem år.

Pådrivande är givetvis det stora intresset för vård via videolänk och framgångarna för bolag som Min Doktor (NTL) och Kry (NTL), som i veckan tog in 200 miljoner kronor i riskkapital i en ny jätterunda.

”Jag tycker Kry och Min Doktor är jätteduktiga. De krattar för en förändringskultur inom den offentliga vården som präglats av trögrörlighet och brist på innovationskultur”, säger Bengt Grahn, vd och grundare på Compodium.

Han betonar att Compodium inte konkurrerar med Kry och Min Doktor, men gärna skulle jobba ihop med dem. 

I februari i år tog man ett viktigt steg i den riktningen genom att teckna ett avtal med den kanadensiska börsjätten Mitel, ett världsledande företag inom affärskommunikation i realtid. Syftet med avtalet var att erbjuda säkra, så kallade ”digitala vårdrum” till svenska och internationella vårdgivare. Detta genom att kombinera högkvalitativa videokonferenser med patientsekretess.

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Nu lanserar Compodium något man kallar ”världens första barnmorskemottagning med säkra digitala vårdrum”. Det är Vasamamma, i centrala Stockholm, som erbjuder ett system där föräldrarna kan kommunicera med sin barnmorska via video.

”Det känns väldigt tryggt både för oss och våra patienter att kommunicera säkert, även när föräldern kan sitta hemma i soffan. Samtidigt har vi ökat både tillgänglighet och effektivitet”, säger Haleh Amirfaryar, grundare och vd på Vasamamma.

Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium, beskriver systemet såhär:

”Patienten loggar in via Bank-id och väntar tryggt och säkert på sin barnmorska i ett digitalt väntrum. Barnmorskan loggar in i sin portal och klickar på sin patient. Då skapas ett digitalt vårdrum där patient och barnmorska ser och hör varandra. Den personliga informationen hanteras med största sekretess och i enlighet med både PUL och PDL.”

Compodium har även lagt ut en film för att visa hur systemet fungerar. Se den här.

Compodium har redan idag 400-500 så kallade ”digitala vårdrum” i drift i Sverige. Bolaget har även ramavtal med alla Sveriges landsting och kommuner och driftsansvaret för videoinfrastrukturen på Sjunet, ett kvalitetssäkrat kommunikationsnät med garanterad tillgänglighet, särskilt framtaget och anpassat för vård och omsorg.


Ska du till Almedalen?
Välkommen till vårt frukostmöte ”Health Tech Hub 2017”

Vad: Tre frukostmöten om den digitaliserade vårdens vinster och utmaningar.
När: kl 8.00-8.30, 3-5 juli.
Var: Dagens Medicins Vårdtorg, Tage Cervins gata 8, Visby.
Gäster: Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, Annika Strandhäll (S), vikarierande sjukvårdsminister, Björn Odlander, founding partner på Healthcap, med flera.
Programledare: Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Medicin, och Jonas Leijonhufvud, journalist på Di Digital.
Twitter: #healthtechhub #dmagenda #didigital
Mer information om programmet här.


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera