Hoppa till innehållet

Coursio tar in 10 miljoner för att revolutionera skolan

Gullspång invest går in som investerare i edtech-bolaget Coursio. Tillsammans planerar de nu att göra om utbildningssystemet i grunden.

Christoffer Elings-Pers, grundare av Coursio och Erik Brandberg från Gullspång Invest som nu går in som delägare i bolaget.
Christoffer Elings-Pers, grundare av Coursio och Erik Brandberg från Gullspång Invest som nu går in som delägare i bolaget.

”Skolan har sett likadan ut i hundratals, kanske tusentals år. En person står och återberättar information för en mer eller mindre intresserad grupp vars gemensamma nämnare är att de finns på samma geografiska yta. Skolan är ett av mänsklighetens största misslyckanden. Jag tror inte ens att skolan kommer att finnas kvar i framtiden”, säger Christoffer Elings-Pers, grundare och vd för edtech-bolaget Coursio när Di Digital möter honom på bolagets kontor i Stockholm.

Coursio startade 2010 och har fram till nu inte tagit in några externa finansiärer. Något som Enligt Christoffer Elings-Pers handlar om en blandning av att man inte behövt ta in pengar och att bolagets idéer om framtidens utbildning inte är helt lättkommunicerade.

”Vi har nog träffat ett 50-tal investerare genom åren men ingen har känts riktigt rätt och ingen har riktigt förstått våra visioner, förrän vi träffade Gullspång”, säger Christoffer Elings-Pers.

Vi vet inte hur utbildning kommer att se ut i framtiden men det kommer inte se ut som i dag.

Gullspång Invest drivs av familjen Brandberg som var tidiga investerare i kamerabolaget Axis. Just utbildning är ett av deras fokusområden.

”Coursio är på rätt sida av historien. Vi vet inte hur utbildning kommer att se ut i framtiden men det kommer inte se ut som i dag”, säger Erik Brandberg från Gullspång Invest.

Läs mer: Startupbolagen som ska rädda skolan

Gullspång invest går nu in med 10 miljoner kronor i Coursio. Planen är att expandera bolagets verksamhet bland annat på den amerikanska marknaden.

Coursio fungerar som en plattform för att skapa, distribuera och hantera onlinekurser. En person som till exempel är duktig på matlagning kan bygga upp en egen digital skola med olika kurser inom matlagning på Coursio. Bolaget tar sedan en del av intäkterna som kurserna genererar.

”Det är ganska logiskt. Om du skrivit en kokbok, varför inte ta det ett steg längre och göra en utbildning av det?”, säger Erik Brandberg.

Det är alltså inte vanliga kurser med vanliga lärare som finns på Coursio. Utan man riktar sig istället till inflytelserika personer eller organisationer med specialkunskap i ett visst ämne.

”Många bloggare och ’influencers’ har en grupp följare som de riktar sig till. Genom att de adderar utbildningar till det de gör i dag skapar de en djupare interaktion och dialog med sina följare. Vi kallar det ’tribal learning’”, säger Christoffer Elings-Pers.

Han tror att det är så här framtidens lärare kommer att fungera.

Jag är förvånad över att inte fler är frustrerade och hur lite folk verkar bry sig om dagens misslyckade skola.

”Med det här sättet kan jag lära mig vad jag vill, av vem jag vill när jag vill. Jämför det med hur det funkar i dag där man söker till en kurs där man inte vet vem som undervisar och som börjar till hösten. Jag är förvånad över att inte fler är frustrerade och hur lite folk verkar bry sig om dagens misslyckade skola”, säger Christoffer Elings-Pers.

Enligt Christoffer Elings-Pers och Erik Brandberg står Coursio nu inför en ’tipping point’.

”Bolaget är speciellt eftersom de inte har tagit in kapital tidigare. Nu har man kommit till ett stadie då man behöver ta in mer folk för att landa de affärer som ligger framför sig. Det skulle vara en onödig risk att vara snål i det här läget”, säger Erik Brandberg.

Coursio är i dag relativt välkända på marknaden i Sverige men det är tydligt att de stora möjligheterna framåt finns i USA.

”Vi har kontor i San Francisco och kommer att skala upp det kontoret. Om man kollar på de som driver väldigt många följare och en stark fanskara så finns många av dem på den amerikanska marknaden”, Christoffer Elings-Pers.

Läs mer: Axis-bröderna: "Det behövs ett paradigmskifte i skolan"

Erik Brandberg ser investeringen i Coursio som början på ett långt partnerskap för att förändra utbildningsmarknaden. Genom att kurserna på Coursio blir certifierade och inlärningen testas ser de att onlinekurser inte bara kan komplettera, utan också delvis ersätta traditionell utbildning.

”Jag tror man kommer att se statusen på den här typen av kurser öka. Det kommer inte bara handla om att man har en examen från Handels eller KTH. Vi tror att certifikat från sådana här utbildningar bli värda lika mycket, eller till och med mer än traditionella utbildningar”, Christoffer Elings-Pers.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera