Hoppa till innehållet

Creandum tussar ihop startup-vd:ar i Silicon Valley

Segling, goda råd och nätverkande. Det stod på schemat när det nordiska riskkapitalbolaget Creandum bjöd in ett femtiotal startup-vd:ar från Norden och Europa till Silicon Valley i veckan.

Startup vd:arna på Creandums nätverksträff i San Francisco lyssnar på vd-veteranen Mårten Mickos.
Startup vd:arna på Creandums nätverksträff i San Francisco lyssnar på vd-veteranen Mårten Mickos.Foto: Joel Eriksson

(Di Digital/Silicon Valley) ”Det har varit ett packat schema”, säger Joel Eriksson, investeringschef på Creandum (NTL), när vi når honom på telefon innan avslutningsmiddagen ska dra igång.

Under två dagar har Creandum samlat 50 startup-vd:ar i San Francisco för det man kallar CEO Summit. 65 procent av dem är från Norden, varav runt tio är svenska och resten kommer från Storbritannien och Tyskland.

”Bolagen har kommit olika långt i utvecklingen, men alla har tagit in minst en såddinvesteringsrunda, många en A-runda, och det är sådana bolag vi tror kan ha mest nytta av den här typen av nätverk”, säger Joel Eriksson.

CEO Summit

Han vill inte kalla CEO Summit för ett event, utan en sammankomst för att koppla ihop vd:ar som kan lära av varandra och på så sätt undvika misstag. Målet är även att skapa relationer som förhoppningsvis ska leva vidare efter de två dagarna.

”Vi tror att det här kan hjälpa dem att bygga upp sina bolag snabbare”, säger Joel Eriksson.

Det finns också ett egenintresse i det för Creandum, för hälften av vd:arna på plats driver något av riskkapitalbolagens portföljföretag. Den andra hälften är sådana man har visat intresse för och som är framgångsrika.

De har bott på golvet i en Airbnb-lägenhet med tio personer.

Den första dagen på CEO Summit handlade om att lära känna varandra genom att segla, en populär sport i San Francisco-bukten.

Under andra dagen fick deltagarna lyssna på bland andra Mårten Mickos, mest känd för att ha drivit miljardbolaget MySQL och som numera är vd för Silicon Valley-startupen Hackerone. Tre av de andra talarna var Sami Inkinen, medgrundare av en av USA:s största fastighetstjänster Trulia, Jason Lemkin, grundare av Echosign som köptes upp av Adobe och Om Malik (NTL), partner i True Ventures (NTL) och känd Silicon Valley-profil. 

Läs också: Superinvesteraren: ”Leverera värde inte höga värderingar”  

”Vi varvade ’fireside chats” med diskussioner i smågrupper om nio personer samt en talare och en från Creandum i varje grupp”, säger Joel Eriksson.

Förutom honom och kollegan Carl Fritjofsson (NTL), som båda är stationerade i Silicon Valley, var även sju andra från riskkapitalbolaget på plats.

”Vi hoppas att deltagarna tycker det har varit värt att lägga fyra dagar på att flyga hit”, säger Joel Eriksson.

Resa och uppehälle har startup-vd:arna fått betala själva och aktiviteterna har Creandum samt sponsorer som Nasdaq, Amazon Web Services och Silicon Valley Bank stått för.

”Bland andra Niklas Aronsson från Linas Matkasse och Patrik Arnesson från Football Addicts har bott på golvet i en Airbnb-lägenhet med tio personer. De säger att de redan har blivit som en familj”, säger Joel Eriksson.

En annan av vd:arna som har varit med är Johan Attby (NTL) från Fishbrain (NTL), det sociala nätverket för sportfiskare:

”Det har varit grymma talare, men mest givande är ändå att få träffa andra vd:ar och utbyta erfarenheter med dem. Vi brottas alla med samma utmaningar och det är extremt bra att kunna snacka med andra som är i samma sits.”

Fotnot: Länkarna till NTL i texten går till Nordic Tech List, en databas med all information om investerarna och bolagen i den nordiska tech-sektorn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera