Hoppa till innehållet

Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Svenska Creandum investerar när Silicon Valley-bolaget Virta tar in en jätterunda på drygt 260 miljoner kronor.

Sami Inkinen är medgrundare och vd för Silicon Valley-bolaget Virta som Creandum har investerat i.
Sami Inkinen är medgrundare och vd för Silicon Valley-bolaget Virta som Creandum har investerat i.

(Di Digital/Silicon Valley) Den finska entreprenören Sami Inkinen har tävlat i världsmästerskapen i kombinationssporten Ironman. Men trots sin hälsosamma livstil drabbades han av förstadiet till typ 2-diabetes, en sjukdom som kan bero på flera orsaker.

Diagnosen fick Sami Inkinen, som även var med och grundade den börsnoterade fastighetssajten Trulia 2004, att försöka ta reda på ett sätt att bota sig själv.

Det är bakgrunden till Virta, en hälsostartup som i dag har runt 50 anställda. Förutom en virtuell klinik har man utvecklat en app och en lärande plattform som används som en brygga mellan det kliniska teamet och patienten.

Idén bakom är att kunna leverera individanpassad rådgivning som, utan medicin eller kirurgiska ingrepp, ska hjälpa patienterna att bli av med sin diabetes.

I samband med att bolaget i dag går ut med resultat från flera kliniska studier man har gjort i USA, släpper man också nyheten om en större investering.

Creandum (NTL) har varit med och investerat men Virta vill inte uppge affärens storlek. Hos det amerikanska bolagsverket framgår det dock att Virta har tagit in 29 miljoner dollar, alltså 262 miljoner kronor.

Foto: Fredrik Cassel i är partner i Creandum.

”Vi var även med när bolaget tog in sin såddinvestering och vårt ’bet’ från början handlade om den här personen och en gigantisk marknad”, säger Fredrik Cassel, partner i Creandum.

I regel investerar inte Creandum i amerikanska bolag, men har gjort några undantag när det gäller europeiska entreprenörer.

”Det är förstås en högriskinvestering, men jag har hållit på med riskkapitalinvesteringar i 14 år och det är viktigt att känna att det man lägger in pengar i bidrar med bra saker”, säger Fredrik Cassel.

Kommer det att fungera ens i 50 procent av fallen har det stor betydelse.

Han har själv diabetes, dock typ 1 så för honom finns det ingen bot i dagsläget. Men han tycker att det arbete Virta gör för diabetes typ 2-patienter är hoppfullt.

”Kommer det att fungera ens i 50 procent av fallen så har det stor betydelse”, säger Fredrik Cassel.

I USA finns i dag 29 miljoner kända fall av typ 2-diabetes och kostnaden för vården är stor. Och hela 85-90 miljoner människor har förstadiet till det som kan utvecklas till typ 2-diabetes.

Totalt kostar sjukdomen USA över 300 miljarder dollar om året, motsvarande runt 2,7 biljoner svenska kronor.

Fredrik Cassel hoppas att Virta ska utveckla en klinik som på allvar kan ersätta läkemedel och hjälpa patienter med vad som är grundorsaken till sjukdomen. Det handlar förenklat om att lägga om sina kost och slippa vara beroende av att ta insulin.

”Insulin kan göra att man fortsätter ha en dålig livsstil, men jag hoppas att Virta kan bli ett alternativ som gör att man kan klara sig utan läkemedel”, säger Fredrik Cassel.

Läs också: Diabetesappen Glooko i nytt storavtal

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera