Hoppa till innehållet

”Därför har crowdfunding mycket att bevisa”

Crowdfunding fungerar bra när det är högkonjunktur. Men att oerfarna investerare ska ta rollen som företagsanalytiker är risky business, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Amanda Lindholm.

Investeringsplattformar som Pepins och Fundedbyme gör barriärerna för att starta och finansiera startupbolag lägre än någonsin. De senaste åren har de hjälpt svenska bolag att ta in flera miljarder kronor i crowdfunding, vilket Di Digital har rapporterat om. För entreprenörer är det därför ett bra alternativ till de traditionella riskkapitalbolagen, som ofta tar god tid på sig innan de bestämmer sig för att investera.

Men trenden innebär även att det blir småspararna som står för risken. Frågan är om de är rustade att bedöma den.

Till skillnad från investeringsplattformar har ju riskkapitalbolagen experter som undersöker marknaden där bolaget ska konkurrera. De analyserar möjligheten för att just det bolaget ska lyckas. Om det ser positivt ut investerar de både pengar och tid för att göra sitt yttersta för att få se önskat resultat. Trots det räknar man med att bara 1 av 10 bolag lyckas.

Utan de kontakter och kunskap som riskkapitalbolagen förser, borde risken för ett startupbolag att misslyckas vara än större.

När högkonjunktur går mot lågkonjunktur och ekonomin i helhet börjar svaja kommer även de svajiga affärsidéerna att få svårt att hitta nytt kapital. 

Även jämfört med börsnoteringar framstår crowdfunding som riskabelt. Bolag som går till börsen i ett tidigt skede har i regel ankarinvesterare som har undersökt bolaget under lupp. För att inte tala om analytikerna vid sidlinjen. På investeringsplattformarna är det upp till ofta oerfarna investerare att göra sin egen bedömning av bolaget, vilket Lovisa Strömsholms på Fundedbyme också uppger

”Det är investeraren som avgör om värderingen är rätt.” 

Läs även: Fick in 10 miljoner – på 39 minuter 

Men trots riskerna skräms inte investerarna som placerar miljarder i bolag genom investeringsplattformar. I kombination med låga räntor och högkonjunktur letar många privatpersoner efter en investering som kan ge tillbaka mer än vad bankerna och det vanliga fondsparandet kan erbjuda. Att det även går ett mode i att investera i startupbolag och nya techbolag gör den här typen av investeringar hetare än någonsin.  

Självklart kommer det att finnas bra investeringar som görs via investeringsplattformarna. Men det kommer även att finnas ett flertal rötägg som lyckats roffa åt sig av investerarsugna småsparare. 

När högkonjunktur går mot lågkonjunktur och ekonomin i helhet börjar svaja kommer även de svajiga affärsidéerna att få svårt att hitta nytt kapital. Då kommer vi även kunna skilja agnarna från vetet bland startupbolagen på investeringsplattformarna.


  Läs även: Gräsrötter skjuter till miljarder
Foto:

De stora finansieringsplattformarna har hjälpt svenska bolag att ta in flera miljarder kronor i crowdfunding de senaste åren. För att lyckas är det viktigt med en genomtänkt affärsidé och transparens, säger aktörerna i branschen.


Hör Mimi Billing tala på ämnet crowdfunding i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/trump-kritik-crowd-miljarderochgratisbokforingatalla

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera