Hoppa till innehållet

Då ska MTGx gå med vinst

I tre år har MTG:s digitala storsatsning MTGx visat röda siffror. Vd Arnd Benninghoff flaggar för nya investeringar, men år 2018 är ambitionen att verksamheten ska ligga på plus.

Arnd Benninghoff tillträdde som vd för MTGx i fjol.
Arnd Benninghoff tillträdde som vd för MTGx i fjol.

Sommaren 2013 drog mediekoncernen MTG i gång digitala storsatsningen MTGx. Syftet var att verksamheten skulle gå i bräschen för MTG:s transformation till ett digitalt mediebolag. Men investeringstunga MTGx har ännu inte visat någon vinst.

Enligt Arnd Benninghoff är det nu dags för ett smalare och mer fokuserat MTGx.

”Vi hade en nödvändig första fas där vi experimenterade mycket. Sedan lärde vi oss snabbt och anpassade oss”, säger han.

Läs mer: MTGx växer med 60 procent

Verksamheten består av tre affärsområden, eller vertikaler som bolaget kallar dem: e-sport, digitala videonätverk och spel. Det senare området består av bolaget Innogames, som MTGx investerat i under hösten.

”Verksamheterna inom MTGx ska existera som individuella och framgångsrika entreprenörsgrundade företag. Synergier mellan områdena är viktigt men ska inte överskattas”, säger Arnd Benninghoff.

Man räknar dock med att det kommer att finnas samverkansvinster inom MTGx och övriga MTG att hämta hem, enligt honom. Ett exempel är Splay, ett Youtube-nätverk inom MTGx, skapat format som sedan distribuerats på Viafree.

Det nyaste tillskottet för MTGx är Innogames, ett tyskt spelbolag som man i oktober köpte 35 procent av för nästan 900 miljoner kronor. Men MTGx letar fortfarande investeringar inom spelsektorn.

”Innogames var ett första steg och det är precis sådana bolag vi letar efter, det vill säga spelbolag som kontrollerar hela värdekedjan”, säger Arnd Benninghoff.

Läs mer: MTG köper tyskt spelbolag för nästan en miljard kronor

Arnd Benninghoff utesluter heller inte nya investeringar inom andra områden.

”Absolut, vi letar hela tiden efter investeringar som kan tillföra något till våra vertikaler”, säger Arnd Benninghoff.

Enligt MTG:s senaste kvartalsrapport har MTGx gjort förluster på 167 miljoner kronor under de första nio månaderna 2016. Men de kommande åren kommer det att ske en kraftig resultatförbättring och ambitionen är att verksamheten gå med vinst 2018, enligt Arnd Benninghoff.

Han avslöjar dock inte vilka marginaler som är att vänta då MTGx inte offentliggör sådana prognoser.

”Vi ser det som en ung verksamhet som växer kraftigt och som vi investerar i och det tror vi kommer att resultera i vinst 2018”, säger Arnd Benninghoff.

För bara några dagar sedan lämnade ordföranden för MTGx, Mathias Hermansson, sin post. Och för drygt ett år sedan försvann MTGx:s vd Rikard Steiber, rekryterad från Google.

Di Digital har tidigare rapporterat om att det funnits ett internt missnöje på MTG då koncernen tvingats till kostnadsbesparingar samtidigt som MTGx kunnat spendera friskt.

Läs mer: MTG:s toppchef hoppar av

Arnd Benninghoff säger att det inte finns någon dramatik med avhoppen.

”Mathias hade jobbat 17 år i MTG och ville pröva något nytt, det har jag full förståelse för”, säger han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera