Hoppa till innehållet

Damberg: ”Vi har inte oändliga resurser”

Regeringen satsar mer på optionsprogrammet för startupbolag än tidigare men utesluter bolag med fler än 50 anställda. ”Det här hade inte löst Spotifys problem”‚ säger Mikael Damberg.

Näringsminister Mikael Damberg (S).
Näringsminister Mikael Damberg (S).Foto: Evelina Carborn

Näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) mötte pressen för att förklara och försvara sitt nya förslag om personaloptioner under måndagsmorgonen.

Vi har valt att fokusera på bolagen med störst behov.

Den sent tillkallade presskonferensen hölls på startuphubben SUP46, där en rad mindre startupbolag som gynnas av förslaget har kontor.

“Vi har valt att fokusera på bolagen med störst behov. Inte minst de som sitter i det här huset”, sa näringsminister Mikael Damberg under sitt anförande.

Han fick medhåll från Per Bolund.

”Det här handlar om att optioner inte ska beskattas som inkomst av tjänst. Man ska inte heller betala arbetsgivaravgifter för dem. De ska skattas som inkomst av kapital när de avyttras för bolag i tidiga skeden”, sa han.

Ambitionen är att de nya reglerna ska börja gälla den 1 januari 2018. De ska då gälla bolag med färre än 50 anställda och mindre än 80 miljoner kronor i omsättning.

Utredarens ursprungliga förslag har justerats sedan det gick ut på remis i mars. Enligt det nya förslaget kan ett företag som har upp till tio år på nacken ta del av skattelättnaden, till skillnad från den tidigare gränsen på sju år. Vidare omfattar förslaget nu även grundare och medgrundare.

Vad händer om bolaget blir större än 50 anställda eller 80 Mkr i omsättning efter optioner utfärdats, men innan man använt dem till att köpa aktier?

”Det inget problem. Reglerna gäller när man tecknar optionen. Poängen är att bolagen ska bli större. Gränsen för optionen är tio år och den anställde ska vara kvar på bolaget i tre år”, säger Mikael Damberg.

Omfattas fintechbolag av detta?

”De flesta startupbolag inom fintech kommer att omfattas av detta. Däremot inte om du har banklicens. Men det är väldigt få bolag som har det. Det var diskussion i början om det men de flesta är överens om att detta täcker bolagen i fintechsektorn på ett bra sätt.”

Ni drar gränsen vid 50 medarbetare. I Storbritannien går gränsen vid 250. Varför inte matcha dem?

”Det är klart att allt har också har en ekonomisk prioritet. Vi har inte oändliga resurser. Vi gjort bedömningen att detta är bolagen med störst problem rekrytera och behålla personal. När man tittar på utredarens förslag så är det just i denna tidiga fas där insatserna är som viktigast.”

Finns det en risk att medelstora och etablerade etablerade verksamheter som Klarna, Spotify och Izettle flyttar ut hela eller delar av verksamheten till följd av detta?

”Det finns mycket som påverkar internationell konkurrens. Det här optionsprogrammet hade inte löst Spotifys problem. Då skulle vi behöva en helt ny skattelagstiftning.

Ni spår att detta kostar 210 Mkr om året. Upp från 180 Mkr i det ursprungliga förslaget. Varför inte mer? Har du varit överens med finansministern om detta?

”Regeringen är alltid överens.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera