Hoppa till innehållet

”Daniel Ek, lägg ned brevlådeföretaget – din röst behövs”

Daniel Ek är en av de viktigaste rösterna i det svenska näringslivet. Men vem lyssnar på en företagsledare som smiter från skatten? 

Di Digitals Viktor Ström
Di Digitals Viktor Ström

Utan Spotify hade Sverige bara varit ett av flera framgångsrika it-länder. Med Spotify sticker Sverige ut som någonting nästintill unikt. Daniel Ek och Martin Lorentzon har inte bara byggt ett framgångsrikt företag – de har byggt upp en bild av Sverige som enhörningarnas förlovade land.

Läs även: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Vid en intervju med Daniel Ek för några år sedan pratade vi om hur det kändes att ha blivit frontfigur för det svenska startupundret. Var det obekvämt, ofrivilligt? Nej. Daniel Ek såg det som en del i sitt ansvar. Att visa andra svenska entreprenörer att man inte måste flytta till USA för att lyckas, att man inte måste gå med på att sälja sitt livsverk till någon IT-jätte. Att det går att bygga ett globalt bolag här. Han var fullt medveten om att det han gjorde satte ett exempel som andra kunde följa.

Några miljoner i skatteintäkter kan vi leva utan, men vi klarar oss inte länge utan nytänkande röster i näringslivet 

Daniel Ek har också varit drivande i att skapa den kreativa festivalen Brilliant Minds i Stockholm. Han och Spotify har fört det snabbväxande, digitala svenska näringslivets talan i en rad viktiga frågor: Om skatterna på personaloptioner, om den horribla bostadssituationen, om den byråkratiskt bisarra hanteringen av arbetskraftsinvandring. Allt detta har varit viktigt för det nödvändiga förnyelsearbetet som pågår i svenskt näringsliv.

Det är det här som gör det extra tråkigt att Daniel Ek, liksom hans medgrundare Martin Lorentzon, placerat tillgångar i brevlådeföretag på Cypern.

Vi människor har nämligen några värderingar som verkar ligga så djupt inbäddade i vårt DNA att de levt vidare över hela världen genom alla tider. En sådan sak är vår syn på egoism. Det är ett beteende som alltid fått en persons ställning i gruppen att sjunka. Och Spotifygrundarnas brevlådeföretag är svårt att tolka som något annat än just egoism.

Daniel Ek och Martin Lorentzon är med brevlådeföretag och skatteplanering på god väg att slarva bort det förtroende de byggt upp. Det är det här som är den stora förlusten för Sverige.

Några miljoner i skatteintäkter kan vi leva utan, men vi klarar oss inte länge utan nytänkande röster i näringslivet som med trovärdighet kan bilda opinion och påverka näringspolitiken.

Så, lägg ned det där brevlådeföretaget och fortsätt att vara ett gott exempel för svenska entreprenörer. Daniel Ek, din röst behövs.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern
Foto:

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera