Hoppa till innehållet

Daniel Ek ställer två frågor efter Trumps seger

Spotifys Daniel Ek är kritisk mot det amerikanska valsystemet efter Donald Trumps seger, och han är inte den enda tech-profilen som kräver en förändring. 

Daniel Ek, vd och grundare av Spotify.
Daniel Ek, vd och grundare av Spotify.

Spotifys vd och grundare Daniel Ek kritiserar USA:s valsystem på Twitter och Facebook efter att Donald Trump tagit hem segern i presidentvalet.

Daniel Ek skriver att nästan hälften av de röstberättigade inte röstade och att valdeltagandet sjönk med 7 procent jämfört med det förra presidentvalet. 

På Facebook skriver han att två frågor dyker upp.

"1. Varför var inte den 8 november en nationell helgdag? 2. I ett så teknikfokuserat land och med allt prat om väljarregistrering hörde jag ändå anekdoter från Kalifornien om köer på två-tre timmar för att få rösta", skriver han.

I uppdateringen frågar han sig varför det inte finns ett enkelt sätt att rösta online.

Läs mer: Hashtaggarna hade rätt om valet – 71 procent för Trump

Många tech-profiler uttryckte sin chock efter Trumps seger på sociala medier. Kanske mest handlingskraftig i sin reaktion var Hyperloop One-grundaren Shervin Pishevar, som har startat en allvarligt menad kampanj för att göra Kalifornien självständigt.

Shervin Pishevar skriver att Kalifornien skulle vara världens sjätte största ekonomi och att självständigheten skulle vara ett tydligt avståndstagande från sexism, rasism och hat som Trumps kampanj har lockat fram. 

Shervin Pishevar har redan ett förslag till Kaliforniens nya flagga.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera