Annons
Viktor Ström, reporter på Di Digital.

Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup”

Nytt kapitel i svensk industrihistoria SPONSRAT AV Node Pole

Ubers vd och medgrundare Travis Kalanick avgick i förra veckan. Mediemogulen Arianna Huffington, som valdes in i Ubers styrelse i fjol, uppges få allt större inflytande över bolaget.

Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning

Jan Erik Solem, vd och grundare av snillebolaget Mapillary.

Mapillarys vd: ”Då tar självkörande bilar över i storstäderna”

Googles dotterbolag Waymo var länge förknippat med sin självkörande bubbla ”Firefly”, som sedermera övergivits.

Waymo rekryterar Teslas tidigare hårdvaruchef

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup”

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Klarna har blivit bank. Det innebär ett formellt farväl till dagarna som startupbolag. Men det finns ingen anledning att sörja det, skriver Di Digitals Viktor Ström. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna har tillsammans med Spotify varit ledstjärnan i det senaste årtiondets startuphajp i Sverige. Klarna har inspirerat mänger av nya företag i fintech-sektorn. Många av dem har till och med startats av tidigare Klarnamedarbetare. 

Läs mer: Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Det är tveklöst så att Klarna varit viktigt för framväxten av ett välfungerande ekosystem av svenska bolag inriktade på skärningspunkten mellan teknik och finans. Men samtidigt som ekosystemet blomstrar har Klarna sedan länge vuxit ifrån studentkorridorer, inkubatorer och pitchtävlingar.

Så när upphör ett bolag att vara en startup?

Enligt den vedertagna definitionen myntad av entreprenören Steve Blank är en startup: "en tillfällig organisation som söker efter en repeterbar och skalbar affärsmodell". Det innebär att nystartade korvkiosker och snabbväxande bolag i etablerade nischer inte är, och aldrig har varit, startupbolag. 

Att sätta en tidpunkt då en startup upphör att vara det är såklart vanskligt. Men i Klarnas fall är det tydligt. Bolaget är 12 år gammalt och har varit lönsamt de senaste 10 åren. I det senaste bokslutet som kom ut i förra veckan visar Klarna en omsättningstillväxt på 28 procent och en något svagare vinst än året innan. Det är siffror som luktar mer storbolag än startup. 

Klarna är från och med i dag en bank, inte en startup.

I dag blev Klarnas banktillstånd klart. Klarna är en bank. Om man letar efter ett bra datum som kan symbolisera slutet på startuptiden så är det svårt att se någon bättre dag än i dag. Klarna är från och med i dag en bank, inte en startup. 

I en tid när mängder av bolag försöker tjuvåka på startuphajpen genom att kalla sig något de inte är kan det låta negativt att Klarna inte längre är en startup. Det är tvärtom. Att Klarna inte längre är en startup är det slutgiltiga beviset på att de har lyckats. 

Det har gått 12 år sedan tre handelsstudenter startade ett våghalsigt projekt. I dag har de gått i mål. 

Studentprojektet blev en bank. Det är inte så illa pinkat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post