Hoppa till innehållet

Därför behöver vi prata om Replisaurus

Många vill begrava våra svenska startupmisslyckanden. Egentligen borde vi göra tvärt om, skriver Josefin Jakobsson.

Josefin Jakobsson
Josefin JakobssonFoto: Joey Abrait

Misslyckanden gör ont. De är pinsamma, ovärdiga och många av oss planerar tragiskt nog våra liv utifrån det övergripande målet att aldrig någonsin stå med byxorna nere.

Inte ens i startupvärlden, där risk hyllas och där statistik visar att hela nio av tio bolag aldrig når målsnöret, är ett misslyckande sällan något man skryter om. Tvärtom sprider omnämnandet av en persons entreprenöriella felsteg inte sällan dåliga vibrationer vid lunchmöten och mingel.

Men vad säger egentligen ett misslyckande om en person, eller för en delen om en entreprenör? Inte mycket egentligen, visar Di Digitals genomgång av några av de största svenska startupmisslyckandena

Även om historien om Spotify är nog så intressant så är det kanske ändå den om Replisaurus som vi egentligen borde lyssna på.

Anledningarna är många till att de bolagen på listan inte längre existerar, eller för den delen vandrar bland oss som ett slags startupvärldens zombieföretag. Det handlar om allt från skrupelfria konkurrenter, en alltför nytänkande produkt eller en tillfällig nedgång i världsekonomin som gett investerarna kalla fötter.

Däremot är det ytterst sällan är en enskild persons inkompetens som ligger bakom. Tvärtom har merparten av Sveriges skickligaste entreprenörer ett praktfiasko i bagaget. Samma sak gäller investerare.

När jag för några veckor sedan intervjuade den svenska “superängeln” Dušan Stojanović berättade han om hur han väljer sina medinvesterare i investerarnätverket True Global Ventures. För att över huvud taget komma i fråga måste investerarna ha erfarenhet av att driva och sälja ett eget bolag ​inom tech samt investerat i minst två bolag. Helst ska minst en av investeringarna vara misslyckad.

”Det är en viktig erfarenhet. Har du aldrig misslyckats kan du inte ha samma förståelse för de entreprenörer vi försöker hjälpa”, sade Dušan.

Många håller men honom. Faktum är att misslyckanden gett upphov till en egen subkultur i startupvärlden. De stöts, blöts och analyseras på event som FuckUp Night och Failcon, en konferens som startade i liten skala 2009 men som sedan dess spritt sig till både Europa och Mellanöstern.

Läs därför den lista vi publicerar idag med omsorg. För även om historien om Spotify är nog så intressant så är det kanske ändå den om Replisaurus som vi egentligen borde lyssna på.

Läs även: De svenska riskkapitalisternas sämsta it-investeringar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera