Hoppa till innehållet

"Därför dras både svenskar och oligarker till Irans hetaste sektor"

Pomegranates ägare, däribland de svenska grundarna av miljardbolaget Avito, ger sig i kast med en av Rysslands allra första oligarker när de intar Irans internetsektor, skriver Sven Carlsson.

Di Digitals Sven Carlsson.
Di Digitals Sven Carlsson.Foto: Patrik Olsson

Investerarna bakom svenska Pomegranate Investment prickade precis rätt i Ryssland och vill nu göra samma sak i Iran. En börsnotering stundar i Stockholm och ett flertal investerare står på kö att ge sig in i Irans internetsektor.

Det är inte svårt att förstå varför. 16 procent av Irans befolkning hade tillgång till internet 2010, enligt Världsbanken. Fem år senare hade den siffran nära nog trefaldigats.

Strategin är att satsa på konsumentnära verksamheter, främst internetrelaterade sådana. Pomegranate kommer i Iran att hålla sig borta från ”strategiska sektorer” som olja och gas.

Läs mer: Miljardvärdering när Pomegranate går till börsen

Det vore klumpigt att likna sanktionslyftet vid Sovjetunionens upplösning. Men incitamenten för den med pengar på fickan tycks vara de samma. En omogen marknad som erbjuder såväl kompetens som entreprenörer har slagit upp portarna mot omvärlden. Alla flockas dit.

Med ”alla” menar jag till exempel Jonas Nordlander och Filip Engelbert. 2007 startade de Avito, ett Blocket för Ryssland som i dag ska vara värt kring 30 miljarder kronor.

Jag menar också Vladimir Potanin, en av världens rikaste män. Han ska ha legat bakom den ryska statens strategi att under krisåren på 1990-talet byta lån från allmänheten mot aktier för att dryga ut statskassan. Ni vet, åtgärden som i princip gav upphov till den bredare oligark-klassen.

Vladimir Potanin själv köpte ihop med Mikhail Prokhorov 38 procent av nickeljätten Norilsk för 170 miljoner dollar, enligt Financial Times. I dag är motsvarande post värd 9,5 miljarder dollar.

Vad har då Vladimir Potanin med Avito-grundarna att göra?

Jo, de är tillsammans storägare i ehandelsjätten Digikala (Avito-grundarna genom Pomegranate Investments innehav i fonden Sarava; Potanin genom sitt Winter Capital Partners).

Pomegranate om Iran: ”Trump kan inte riva upp avtalet själv” 

Riskerna för den som ger sig in i Iran är förstås avsevärda. Det är Pomegranate tydliga med. Inskränkningar av internetfriheten är en sak. Ett tillsynes fluktuerande relation med Donald Trumps administration en annan.

Pomegranate har dock flera fördelar:

* Potentiella konkurrenter från USA behöver än så länge en särskild licens för att verka i Iran. Detta eftersom en del av USA:s egna sanktioner mot Iran kvarstår.

* Konsumentnära tjänster står sig starkt även i lågkonjunkturer. Att handla begagnat på nätet via Avito fortsatte att vara populärt i Ryssland även när rubeln sviktade och centralbanken svettades. Samtidigt som oljepriset lekte jojo med börsindex.

* Man är tidigt ute.

Att hålla sig borta från olja och gas – de ”strategiska” sektorerna, enligt Pomegranate – är nog klokt av flera skäl. Det kan också vara smart att hålla sig vän med Vladimir Potanin.

Mer om Pomegranate Investments börsnotering i veckans avsnitt av Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pomegranatesmiljardnotering-dreamsexpansionochapplesnyalurar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera