Hoppa till innehållet

Därför faller hajpade Crunchfish-aktien

Hajpade Crunchfish är inte det enda bolaget som rasat på börsen efter den initiala noteringsyran. Enligt experten är det ett skolboksexempel på en nynotering där privatpersoner helt och hållet står för handeln.

 

Joachim Samuelsson (till vänster), styrelseordförande och storägare i Crunchfish, och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joachim Samuelsson (till vänster), styrelseordförande och storägare i Crunchfish, och Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Bild: Crunchfish/Nordnet

Crunchfish steg kraftigt i samband med sin börsnotering i början av november. Teckningskursen för aktien var 15 kronor och redan den tredje handelsdagen hade aktien rusat med över 200 procent.

Men sedan dess har aktiekursen rasat. På tisdagen föll Crunchfish-aktien med ytterligare 6 procent till 20,4 kronor, mer än en halvering jämfört med toppnoteringen.

Crunchfish är inte det enda nynoterade techbolaget som haft en svängig aktiekurs. En genomgång som Di Digital gjorde tidigare i veckan visade att aktiekursen för fem av 23 nynoterade techbolag under 2016 sett sin kurs rusa med över 100 procent. Mest iögonfallande är biotechbolaget Cellink vars aktie rusade från teckningskursen på 26 kronor till över 110 kronor. Sedan dess har kursen fallit tillbaka till strax under 80 kronor.

Läs mer: Techbolag riskerar baksmälla på börsen

”Jag är också lite förvånad över kursrörelsen, det måste jag säga”, säger Joachim Samuelsson, styrelseordförande och storägare i Crunchfish, som samtidigt påpekar att aktien fortfarande handlas högre än teckningskursen på 15 kronor.

”Men jag förstår såklart att det är tråkigt för de som köpte i marknaden när den stod över 40 kronor.”

Har det kommit några nyheter som kan förklara kurssvängningarna?

”Nej, det är i stort sett samma bolag som när prospektet släpptes.”

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är Crunchfish-aktien ett skolboksexempel på när det blir en hajp kring en aktie där privatpersoner helt och hållet står för handeln.

”Aktien drar då iväg väldigt fort och den höga omsättningen föder mer intresse. Sedan kan intresset av någon anledning gradvis avta, då försvinner också de här spekulativa handlarna och kursen faller tillbaka”, säger Joakim Bornold.

Läs mer: ”Undvik hajpen – lär av börsens tech-veteraner”

Han pekar på att det oftast är i techbolag som aktiekursen kan dra iväg och svänga ordentligt.

”De bolagen har ofta en cool produkt och en story kring produkten. Intäkterna i de bolagen ligger också ofta i framtiden vilket gör att det finns en stor potential.”

Fenomenet med kursraketer har blivit allt vanligare de senaste åren. Det mest kända exemplet är kanske biometribolaget Fingerprint Cards som i fjol gjorde succé på börsen och rusade med över 1.000 procent, något som Joakim Bornold tror bidragit till det spekulativa klimatet.

”Alla vill såklart hitta nästa Fingerprint”, säger han och förutspår att trenden kommer att fortsätta.

”Så länge aktiemarknaden och småbolag är heta bland privatpersoner kommer det att komma fler kursraketer.”

Läs mer: Appspotr rusar med nästan 30 procent i börsdebuten

Crunchfish-ordföranden Joachim Samuelsson har dock sin plan klar för att få aktiekursen att studsa tillbaka.

”Det enda vi som bolag kan göra är att leverera nyheter som är positiva för bolaget och därmed aktien”, säger han.

Crunchfish grundades 2010 och har utvecklat en teknik som gör det möjligt att styra mobiler och surfplattor med handrörelser på flera meters avstånd. Tekniken har främst använts för att utlösa kameran och låta användaren ta selfies och bland kunderna finns Lenovo och Oppo. Tekniken har nu utvecklats för att också stödja virtuell verklighet, VR, och förstärkt verklighet, AR. Genom att använda gester kan användaren till exempel starta och pausa en film eller välja nästa videoklipp.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera