Hoppa till innehållet

Därför flyttade svenska Speedment till Silicon Valley

För en månad sedan flyttade grundarna av Speedment, som utvecklar mjukvara för att snabba upp databaser, till Silicon Valley. De har kontoret i garaget och en open source-lösning på plats i sann Silicon Valley-anda, men flytten dit var inte given.

Carina Dreifeldt
Carina DreifeldtFoto: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital / Palo Alto) Vi ses på Nordic Innovation House i Palo Alto, en samlingsplats för nordiska startups i Silicon Valley. Här har Göteborgs-bolaget Speedment ett ”virtuellt kontor”, det vill säga en adress på pappret för att visa att de har närvaro i dalen.

Sedan en månad tillbaka bor Carina Dreifeldt, medgrundare av Speedment, med sin man och medgrundare Per-Åke Minborg här i Palo Alto. Många entreprenörer skulle vilja vara i deras skor, men för paret var det inte givet att flytta. Det tog i själva verket många år innan de tog steget.

”Även om jag har varit här många gånger så har jag inte sett varför man måste flytta hit”, säger Carina Dreifeldt.

Tills nu. Beslutet tog de efter en vecka med det svenska entreprenörsprogrammet Born Global i Silicon Valley för ett år sedan. Sedan dess har de varit en här en vecka i månaden. Men det var från början inte självklart att de skulle tacka ja till programmet. Det kostar både tid och pengar, 50 000 kronor samt resor och boende, för bolagen att vara med, och de båda grundarna har redan gått flera program genom åren och sålt två bolag.

”Jag blev lite övertalad att vara med i programmet, men jag är nöjd över att vi var med. Här i Silicon Valley fick vi möjlighet att pitcha vår produkt, få gensvar och folk förstod vad vi pratade om. Responsen var att ”va coolt, varför har ingen tänkt på det här tidigare”. Vi kände att det är här vi ska prata om det och att det är här kompetensen finns”, säger Carina Dreifeldt.

Flytten passade också bra in i familjesituationen med skolor och annat som ska klaffa. Första månaden har gått åt till det Carina Dreifeldt kallar ”ett inferno av saker”.

Man kommer hit med två resväskor och börjar om sitt liv från scratch.

”Man kommer hit med två resväskor och börjar om sitt liv från scratch. Har inget personnummer, inget telefonnummer, inga möbler, ingen bil och inget kontor”, säger hon.

Den senaste månaden har hon och Per-Åke Minborg träffat samarbetspartners och varit på meetups för att prata om Speedment. Samtidigt som de har försökt att lösa alla praktiska frågor som kommer med en flytt till ett nytt land.

Speedments mjukvarulösning går enkelt förklarat in i en databas, kopierar datan och lägger den i ett nytt format på samma server som man kör en applikation. Det handlar alltså inte om att byta ut databaser, utan göra befintliga snabbare. Från 1 000 upp till hela 100 000 gånger snabbare, enligt Carina Dreifeldt. Vitsen för det är att programmerare ska kunna skriva snabba applikationer.

Det Speedment utvecklar är en så kallad ORM-mjukvara (object-relational mapping software), något som i dag redan är inbyggt i moderna utvecklingsplattformar. Därför gäller det för bolaget att kunna bevisa sig och på hemsidan hävdar man att lösningen är ännu snabbare än andra ORM-lösningar.

I dag byter många företag ut sina databassystem till nya med bättre prestanda, men Speedment har alltså en mjukvara som läggs ovanpå befintliga databaser.

”Vi tänker att alla inte kan byta ut grunden. Många företag sitter med databaser som de har byggt upp under lång tid, kanske från 90-talet. De växer och tynger ner hastigheten och företagen sitter ofta med en massa olika system och kan behöva en lösning för att komma åt all data”, säger Carina Dreifeldt.

Speedment har i dag sex anställda. Fyra personer är i Silicon Valley, en pendlar fram och tillbaka till Sverige och en person jobbar på distans från Rumänien. Än så länge är omsättningen blygsam, drygt en miljon svenska kronor förra året. Bolaget drivs med grundarnas pengar och investeringar från Gillesvik, Första Entreprenörsfonden, Almi Invest och anställda. Hur stora summor det handlar om svarar inte Carina Dreifeldt på. Hon säger att de just nu inte letar efter nytt kapital, utan fokuserar på att marknadsföra databaslösningen.

Men Speedment är inte paret Dreifeldts och Minborgs första bolag.

”Per-Åke har alltid enormt många idéer. Han berättade tidigt för mig hur det skulle bli när mobiler har skärmar och det finns internet i telefonen. Att man skulle börja surfa med telefonen och se folk när de ringer.”, säger Carina Dreifeldt.

Det var 1999 och hon tyckte att det lät bra. ”Vi söker patent på det här”, sa hon till sitt man.

Själv var det inte Carina Dreifeldts dröm att bli entreprenör, men hon har varit det sedan hon var 21-22 år och blivit uppmärksammad genom åren. Bland annat som en av Sveriges inflytelserika inspiratörer bland svenska kvinnliga ingenjörer av Ny Teknik i år, och årets kvinnliga entreprenör 2015 av Nasdaq Stockholm.

”Entreprenörsskapet kom med min man. Han är mest intresserad av att starta projekt och jag av att slutföra dem, säger hon.

Tillbaka till 1999 och parets patentidé för framtida smarta mobiler.

De åkte till Stockholm och träffade investerare, och Siemens skulle bygga in tekniken i deras telefoner. ”The PhonePages” kallade de tjänsten och i dag går det att beskriva vad den gick ut på, menar Carina Dreifeldt.

”Ett Facebook för mobilen. Vi hade en patentportfölj som beskrev precis hur det skulle fungera med mobiler”, säger hon.

Microsoft var på väg att köpa bolaget år 2000 och tog till och med i hand på affären. Men så la Microsoft ner sin mobila satsning några veckor senare.

”Allt var så upphaussat och jag hann inte ens bli ledsen”, säger Carina Dreifeldt.

I samma veva sprack it-bubblan och finanskraschen var ett faktum. Carina Dreifeldt hade sagt upp sig från sitt jobb på IBM och de båda entreprenörerna kämpade på, men det var några hårda år.

”Många bolag som fick pengar år 2000 gick i konkurs. En del av våra investerare slutade att tro på oss för vi hade inte positivt kassaflöde. Vi bestämde oss ändå för att fortsätta driva bolaget utan lön, men med en patentkostnad på 100 000 kronor i månaden”, säger hon.

Det visade sig vara rätt beslut, även om det tog tid. Vändningen kom först 2006 då de sålde patentportföljen till ett stort telekomföretag, vilket får Carina Dreifeldt inte säga. De fick bra betalt och kunde utforska nya idéer.

”Då tänkte vi att det är så mycket med Pirate Bay och musik som är olagligt. Kan man hitta något sätt att lagligt hitta musik på nätet, frågade vi oss”, säger Carina Dreifeldt.

”Vi hade ju jobbat mycket med patent och upphovsrätt och tog in några duktiga advokater som vi frågade om man kan hitta ett lagligt sätt att spela in musik på nätet. “Ja, för personligt bruk, svarade de”, fortsätter hon.

Hon liknar det vid att spela in låtar på ett kasettband från ett radioprogram.

”Vi byggde en cloudbandspelare som spelade in musik från internetradio”.

De kallade tjänsten Chillirec och testade den på sina kompisar. Vilket var det enda de behövde göra, för deras kompisar berättade för andra om tjänsten och tillväxten var snart i uppe 35 procent fler användare i veckan.

”När vi hade 10 000 användare räknade vi på att det skulle bli en miljon på ett år. Men hur skulle vi klara det med bara två enkla servar?”, säger Carina Dreifeldt.

Det var då Per-Åke Minborg kom på idéen till Speedment. Han kom hem till Carina Dreifeldt en dag och sa att ”nu har jag löst det, så nu kan vi ha tio miljoner användare utan att köpa någon ny hårdvara”. Det var då de bestämde att de skulle satsa på databaslösningen istället och sålde Chilirec till ett amerikanskt bolag.

Det är inte lika sexigt att prata om databaslösningar som en musiktjänst, men vi tycker att det är supercoolt.

”Det är inte lika sexigt att prata om databaslösningar som en musiktjänst, men vi tycker att det är supercoolt, säger Carina Dreifeldt.

Sedan 2010 har de sålt sin mjukvara till ett tiotal stora bolag i Sverige som vill snabba upp sina databaser. Härom veckan visade de för första gången upp sin open source-mjukvara och de satsar på programmeringsspråken Java och Java 8. Open source-släppet, som Speedment kommer gå ut och prata i dagarna, hoppas Carina Dreifeldt ska generera nya kundcase och skapa uppmärksamhet kring databaslösningen. Silicon Valley har den största Java-communityn i världen och Per-Åke Minborg har själv 50 000 följare av sin Java-blogg.

Speedments kontor är för tillfället i familjens garage, helt i Silicon Valley-stil. Stora bolag som Google och Hewlett-Packard startades också i garage när det begav sig, något lilla Speedment och andra startup-bolag har tagit efter. Familjens nya elbil, som också rimmar med Silicon Valley-andan, får stå utanför.

Fakta Speedment
Grundare: Carina Dreifeldt, vd, och Per-Åke Minborg, teknisk chef.
Säte: Palo Alto och Göteborg.
Anställda: Sex personer
Investerare: Gillesvik, Första Entreprenörsfonden, Almi Invest, grundare och anställda.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera