Hoppa till innehållet

Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Ett säkert system för internationella överföringar av allt från pengar till värdepapper och andra ekonomiska kontrakt. Så kan man beskriva blockchain, det just nu hett debatterade överföringssystemet som förknippas med bitcoin.

Med blockchain sker överföringarna på några minuter
Med blockchain sker överföringarna på några minuterFoto: Frank Jordans

Blockchainexperten Alexander Bottema, till vardags it-konsult på Mathworks, listar sex skäl till att blockchain kommer att rita om hela den internationella finansmarknaden.

1. Internationella transaktioner blir snabba och billiga

Inom Sverige går det snabbt att skicka pengar från en bank till en annan. Det vet alla som använt bankernas mobilapp Swish. Ryggraden för dessa transaktioner är Riksbankens betalningssystem RIX som utgör den centrala knutpunkten i den svenska finansiella infrastrukturen.

Även inom Europa är det relativt billigt att skicka pengar, även om det ofta tar en dag för pengarna att gå fram. 

Men att som privatperson överföra pengar till övriga världen är både dyrt och segt. Den som vill skicka några tusenlappar till USA får exempelvis att räkna med avgifter på hundratals kronor – och åtskilliga dagars väntan.

Orsaken är – något förenklat – ett system med många mellanhänder och stora, antikverade datasystem som är dyra att byta ut.

Med blockchain kan allt detta krångel kringgås. Den som skickar pengar till USA måste fortfarande betala en växlingsavgift. Men sedan tar överföringen bara några minuter.

”Bankerna kan använda blockchain till internationella valutatransaktioner. De måste fortfarande växla exempelvis kronor till dollar via en valutabörs. Men överföringen tar inte mer än tio minuter. Under denna korta tid har man växlat sina dollar till bitcoin”, förklarar Alexander Bottema.


2. Transaktionerna är säkra

Diverse bitcoin-stölder har fått många att se den virtuella valutan som en säkerhetsrisk. Bitcoinkursen har dessutom varit turbulent i perioder. Men ska man tro experterna finns det inget säkrare än en överföring via blockchain-systemet.

”Blockchain är en teknologi som gör att historiken inte kan manipuleras. Alla datorer i systemet övervakar varandra. De säkerställer att alla transaktioner packas in i block och verifieras”, säger Alexander Bottema.

Med ”datorerna i systemet” menas alla de datorer som ”bryter” bitcoin (det vill säga belönas med nya bitcoin för sin administrativa uppgift) samt alla kommersiella aktörer som är noder i nätverket.

3. Ingen mellanhand behövs

Eftersom säkerheten garanteras av alla användare samtidigt behövs inga övriga mellanhänder eller centrala clearingsystem. Du kan alltid skicka bitcoin-paket över hela världen direkt till en mottagare via blockchain-systemet utan att behöva invänta ett godkännande eller betala några transaktionsavgifter.

4. Nya finansiella instrument kan skapas

Transaktionerna i kedjan – själva informationsklossarna – innehåller inte bara bitcoins. De rymmer även små dataprogram som kan innehålla komplicerade elektroniska kontrakt. Detta innebär att världens banker kan bygga nya finansiella instrument och överföra dem till varandra i realtid.

”Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Men man kan använda blockchain för att skapa derivat på oljemarknaden, eller vad som helst”, säger Alexander Bottema.

5. Alla former av värdepapper kan överföras direkt

Följden av punkt 4 är således att alla former av värdepapper kan överföras mellan banker i hela världen.

”Man kan ta en tusendel bitcoin, till exempel, och använda den som en markör för något annat. Då är det inte värdet på bitcoin som styr, utan kontraktet som är bundet till den. På det viset kan banker lätt skicka aktier, optioner, fastighetskontrakt eller vad som helst till varandra i hela världen”, säger Alexander Bottema.

6. Systemet kan fungera även utan Bitcoin

Idag är bitcoin den enda virtuella valutan som har tillräckligt stor spridning för att få blockchain att fungera på bred front. Men rent tekniskt är systemet inte beroende av just denna virtuella valuta.

”En blockchain måste ha en inneboende kryptovaluta. Det vill säga en säker valuta med en förutsägbar penningmängd. Bitcoin är den dominerande valutan och den enda intressanta just nu. Men det finns andra alternativ som Litecoin och Ethereum som fungerar i mindre skala redan idag”, slår Alexander Bottema fast.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera