Hoppa till innehållet

"Därför kan Nordnet vinna på att lämna börsen"

Ägarfamiljen Dinkelspiel vill köpa ut nätmäklaren Nordnet från börsen. Det är ett tydligt tecken på branschens utmaningar, skriver Di Digitals Viktor Ström.

Viktor Ström, reporter Di Digital.
Viktor Ström, reporter Di Digital.

Nätmäklaren Nordnet noterades på Stockholmsbörsen vid toppen av it-haussen år 1999.

Då fanns det 12 svenska nätmäklare. I dag, 17 år senare, är de flesta insomnade med Nordnet och Avanza som två strålande undantag. Men att duon klarat sig ända in i 2016 betyder inte att de står utan utmaningar.

Det visar om inte annat budet från familjen Dinkelspiels bolag Öhmangruppen och Nordic Capital på Nordnet under tisdagsmorgonen. Öhmans styrelseordförande Tom Dinkelspiel skriver i en kommentar att “Vi bedömer att det krävs betydande investeringar för att säkra bolagets långsiktiga konkurrenskraft. Vi vet samtidigt att de investeringar som kommer att krävas - på grund av dess typ och omfattning - görs bäst i onoterad miljö.”

Läs mer: Nordnet värvar Klarnas produktchef

Även om Nordnet är en förnyare i finansbranschen så snurrar teknikens hjul så snabbt att en förnyare efter 20 år i branschen redan sitter på stenåldersgamla system och riskerar att bli frånsprungna.

Nordnet står mitt i ett kostsamt plattformsbyte, det bör inte vara en alltför vild gissning att det kommer att ta längre tid och kosta mer pengar än planerat. Dessutom fortsätter kostnaderna för regelefterlevnad att stiga, inte minst i och med EU:s andra betaltjänstdirektiv som införs om knappt två år. Lägg till det en fortsatt stenhård konkurrens om kunderna med courtagenivåer som snabbt närmar sig nollpunkten som följd.

Läs mer: Nordnet utmanar Avanza med bolån

Och det är alltså bara vad som krävs för att hålla sig på banan. Ska Nordnet dessutom ställa om sin affär, investera i nya fintech-bolag och expandera inom nya områden som bolån kan det handla om år med nedpressade marginaler. Det är inget som brukar mottas med jubelrop på börsen.

 

Därför är börsen en svår plats för digitaliseringsarbete, något som flera bolag kommer att uppleva de kommande åren. 

 

Digital omställning är dyrt, tidskrävande och framförallt – det kräver fullständigt stöd från ägarna. Just därför är börsen en svår plats för digitaliseringsarbete, något som flera bolag kommer att uppleva de kommande åren. Ur det perspektivet bör det vara positivt för Nordnet att ägarfamiljen Dinkelspiel stärker sitt grepp om bolaget.

Samtidigt är det givetvis så att Nordic Capital och Öhman lägger bud på Nordnet för att de tror att de kan göra en bra affär. Nordnet har en hängiven kundskara, starkt varumärke och är väl positionerade för en fortsatt digitalisering av finansmarknaderna. Rätt hanterat kan några år av förnyelsearbete få Nordnet att vara långt mer värdefullt, och mer attraktivt för en industriell köpare, än det är i dag.

Intervju: Avanzas Martin Tivéus om framtiden för fintech

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera