Hoppa till innehållet

Kommentar: ”Därför måste Daniel Ek göra något ingen gjort förut”

Förlusterna rusar och börsen står runt hörnet. Nu måste Spotify göra det ingen streamingtjänst för musik gjort förut: gå med vinst, skriver Sven Carlsson.

Sven Carlsson är reporter på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter på Di Digital.Foto: Patrik Olsson

Sedan Spotify grundades för drygt tio år sedan har bolagets verksamhet grundat sig på två antaganden. Dels att det går att växa sig till lönsamhet, dels att musiktjänsten aldrig skulle gå till börsen.

Den senare levnadsregeln har bolaget övergett i och med den planerade börsnoteringen i New York. Frågan är hur länge man med trovärdighet kan hävda den förstnämnda.

Det är populärt att parodiera den nya vågen av appbolag. ”Vadå intäkter? Så länge våra 100 miljoner användare bara blir fler simmar vi lugnt i ett hav av riskkapital”. Och så vidare.

För Spotify är det dock inte bristen på intäkter som är problemet utan att bolaget tvingas dela med sig av kakan.

I fjol drog streamingjätten in drygt 28 miljarder kronor, visar den årsredovisning som publicerades på torsdagen. Problemet är bara att 85 procent av den summan skickas vidare till artister, skivbolag och låtskrivare.

Läs mer: Spotifys förluster skenar inför börsnoteringen 

Endast 15 procent, 4,4 miljarder kronor, hamnar i Spotifys ficka

Endast 15 procent, 4,4 miljarder kronor, hamnar i Spotifys ficka. Den summan ska täcka kostnaderna för drygt 2 000 anställda, utdragna förhandlingar med musikbranschens rättighetsinnehavare, produktutveckling och innovation.

Än så länge har grundarna inte fått ekvationen att gå ihop. Men i den färska årsredovisningen fortsätter Spotify att återupprepa sitt mantra.

Där pratar bolaget om ”omfattande vinst” i takt med att räckvidden ökar och förutspår marginalförbättringar i takt med att Spotify skalar upp.

Men marginalerna försämrades i fjol. Fjolårets förlust på 5,3 miljarder är 133 procent högre än under 2015. Under samma period ökade Spotifys försäljning endast med 52 procent.

Läs mer: Så mycket kostar Spotifys nya New York-kontor 

Spotify har visserligen nya licensavtal som förhoppningsvis kapar kostnaderna något. Men smakar det så kostar det. Avtalen med musikbranschen kommer att kosta minst 20 miljarder kronor de närmsta två åren.

Det finns i själva verket bara en streamingtjänst i hela världen som är lönsam. 

Att växa sig till lönsamhet är betydligt svårare än det låter.

Det finns i själva verket bara en streamingtjänst i hela världen som är lönsam. Och den sysslar inte med musik.

Netflix rapporterade en vinstmarginal på drygt 2 procent i fjol. Till skillnad från Spotify, som inte själva producerar och ger ut musik på någon större skala, skapar Netflix stora tv-produktioner som kunderna ska strömma.

Med det egna innehållet kommer förstås stora kostnader. Netflix lägger tiotals miljarder kronor varje år på sitt eget innehåll. Samtidigt betalar bolaget, som rättighetsägare, av sina produktionskostnader på lång sikt. Det är i sin tur avgörande för vinstmarginalen när det att dags att rapportera till Wall Street, enligt en analys av Midia Research.

Streaming har hittills framför allt visat sig vara rättighetsägarnas kassako. I Spotifys fall är det skivbolagen som skor sig.

Jag skulle tro att Spotifys ägare, ett gäng enorma riskkapitalfirmor, också vill räkna hem sin investering.

Alltså måste Daniel Ek göra något ingen musiktjänst gjort förut.

Läs mer: Så går det för Spotify i Sverige – och i resten av världen 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera