Hoppa till innehållet

De leder Optimizer-miljardärernas nya stiftelse

Optimizer Invest, som byggt sin förmögenhet på bettingbolag, startar en välgörenhetsstiftelse. Optimizer Foundation ska satsa på allt ifrån välgörenhetsprojekt i Indien till startupbolag i Afrika.

Styrelsen i Optimizer Foundation: Helena Riese Harstad, Catharina Belfrage Sahlstrand, Anne Stubert Partridge och Alexandra Rosberg Hinxman.
Styrelsen i Optimizer Foundation: Helena Riese Harstad, Catharina Belfrage Sahlstrand, Anne Stubert Partridge och Alexandra Rosberg Hinxman.

Optimizer Invests tre grundare har byggt sina förmögenheter på att starta och utveckla bettingbolag på Malta. Nu vadar man in på ett nytt område genom att starta stiftelsen Optimizer Foundation. 

”Vår målsättning är att detta skall finnas kvar i generationer framöver. Genom stiftelsen vill vi skapa förbättrade förhållande för barn i utvecklingsländer och vara en "game changer” inom de projekt som vi går in i”, säger Mikael Riese Harstad, en av Optimizers (NTL) tre grundare. 

Grundarteamet är kanske mest känt för att ha startat och utvecklat spelbolag som Betsafe, Gaming Innovation Group och Catena Media, som noterades i början av 2016. 

Foto:
Optimizer Invest-grundarna ringer in Catena Medias börsnotering i fjol: Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold.

Förmögenheten man byggt upp kan räknas i miljarder. Medgrundaren Henrik Persson Ekdahl är exempelvis med på Di Digitals lista ”tech-miljardärerna”. 

Läs mer: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer

Nu går man in med 5 miljoner kronor i startkapital till Optimizer Foundation. Ambitionen är att tillföra årliga donationer i miljonklassen. 

”Hur mycket det blir beror lite på vilka projekt vi investerar i”, säger Helena Riese Harstad, arbetande styrelseordförande för Optimizer Foundation. 

Med tiden ska lån och aktieinvesteringar i sociala bolag utgöra merparten av våra satsningar.

Hon är gift med Optimizer-grundaren Mikael Riese Harstad och är en av initiativtagarna till stiftelsen. Sedan starten i december har hon rekryterat en styrelse och en operativ chef i Anne Stubert Partridge och två styrelseledamöter. Dessa fyra har sedan utvecklat en grundstrategi och genomfört donationer i:

  • Acumen, ett amerikanskt bolag som sysslar med ”impact investing” inom exempelvis solenergi i utvecklingsländer. Stiftelsen har utlovat cirka 900 000 kronor till deras utbildningsfond med inriktning mot ed-tech.
  • Armman, som motverkar spädbarnsdödlighet i Indien. Stiftelsen har donerat 420 000 kronor till ett digitalt projekt som når ut till gravida kvinnor med information som kan rädda liv. 

Målet är att Optimizer Foundation ska fokusera på hälsa och utbildning för barn och unga vuxna, främst i Indien och Östafrika. Man ska investera i lokalt förankrade projekt som redan har en bevisad idé.

Läs mer: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

”Vi har börjat med ett par donationer. Men med tiden kommer lån och aktieinvesteringar i sociala bolag utgöra merparten av våra satsningar”, förklarar Helena Riese Harstad.

Innan sommaren är slut hoppas hon vara klar med ytterligare 2-3 investeringar. Sannolikt ska flera av dessa ske inom Östafrikas tech-kluster "Silicon Savannah” i Kenya, Uganda, Tanzania. Här kommer den operativa chefens erfarenhet väl till pass.

”Jag har jobbat i flera av dessa länder och har ett bra kontaktnätverk där”, säger Anne Stubert Partridges, som även jobbat på FN och strategikonsultföretaget Dalberg, baserat i Senegal.

Stiftelsens styrelse hoppas bistå med sin kompetens inom biståndsvärlden, strategikonsulting, affärsutveckling och due diligence. Vidare kan man hämta kunskap från Optimizer Invest och dess portföljbolag om det skulle behövas. 

Målet är att göra långsiktiga investeringar på upp till sju år. Blir investeringarna lönsamma återinvesteras pengarna i andra projekt. 

”Vi vill investera i bolag med en beprövad modell, men som ändå har svårt att få tillgång till finansiering”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand, ledamot i Optimizer Foundation.


Styrelsen i Optimizer Foundation:

Helena Riese Harstad
Medgrundare och arbetande styrelseordförande för Optimizer Foundation. Tidigare advokat på Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Catharina Belfrage Sahlstrand
Ledamot. Till vardags chef för juridiksektionen på Debt Capital Markets på Handelsbanken. Även involverad i Handelsbankens projekt för produktutveckling som främjar hållbar finansiering. Syster till Aurore Belfrage på EQT Ventures.

Anne Stubert Partridge
Tillträdande operativ chef som jobbar heltid med stiftelsen. Ansvarar för att utveckla och genomföra stiftelsens strategi, samt identifiera och utvärdera investeringsmöjligheter och hantera portföljen. Arbetade fram till nyligen på strategikonsultföretaget Dalberg, baserat i Senegal.

Alexandra Rosberg Hinxman
Ledamot. Ämnessakkunnig på Regeringskansliet med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik.


 Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera