Hoppa till innehållet

De prisas som framtidens samhällsbyggare

Hållbara kretskort, smarta klimatalgoritmer och vattensnåla tvättmaskiner. Det är några av de innovationer som prisades under Sveriges Innovationsriksdag, som Di Digital samarbetar med och modererar.

Vinnarna offentliggjordes under Sveriges Innovationsriksdag, som äger rum i Linköping och Norrköping 25 och 26 april.
Vinnarna offentliggjordes under Sveriges Innovationsriksdag, som äger rum i Linköping och Norrköping 25 och 26 april.

Swedish Incubators & Science Parks och stiftelsen Åforsk utser morgondagens samhällsbyggande entreprenörer 2017. Listan samlar en rad entreprenörer från hela Sverige som med sina lösningar kan ”bidra till utvecklingen av samhället inom flera områden och branscher”.

Listan presenterades under Sveriges innovationsriksdag 2017, som Di Digital är partner till och modererar.

”Det finns många drivna entreprenörer med goda affärsidéer och lösningar som har stor potential som utvecklas med inkubatorer och science parks över hela landet. Här har vår jury utsett några av dem, med stor ödmjukhet för den kreativitet och drivkraft som finns där ute”, säger Magnus Lundin, vd Swedish Incubators & Science Parks.

Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem

Entreprenörerna har nominerats av sina lokala inkubatorer och science parks och genomgått en urvalsprocess. De utvalda belönas med ett entreprenörsstipendium på 200 000 kronor. 


 

Här är årets vinnare:

Isabella Palmgren: Mimbly
Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

Mimbly har utvecklat ett system för vattenbesparing vid tvätt med tvättmaskiner. 

Viktor Broberg, Buildsafe
SSE Business Lab, Handelshögskolan

BuildSafe är en mobilapplikation för rapportering på arbetsplatsen och en webbplattform som visualiserar riskerna för hela projektet. Tjänsten är utvecklad tillsammans med branschen och KTH.

Viktor Kjellberg, Sally R
CREATE, Mälardalens högskola

Sally R utvecklar en ny teknik för klimathantering i fastigheter. Tekniken går ut på att kombinera ventilationslösningar som används här på jorden med tekniken som används för klimathantering i rymden på International Space Station. 

Läs mer: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror

Staffan Nordlinder, DP Patterning
LEAD, Linköpings Universitet

DP Patterning har utvecklat en metod för miljövänlig tillverkning av flexibla kretskort, som används i applikationer som mobiltelefoner, IoT, Elektriska värmare och RFID-etiketter. 

Mikael Erneberg, H&E Solutions
STING, Kungliga Tekniska Högskolan

H&E Solutions bedriver forskning och utveckling kring V2V (Vehicle to Vehicle) och V2X (Vehicle to Everything) kommunikation. Kommunikationslösningen består utav hårdvara samt mjukvara och säljs i dagsläget till bland annat blåljusmyndigheter. 

Jonas Hedlund
Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

Utveckling av zeolitmembran för storskaliga industriella gasseparationer, en ny miljövänlig teknik som möjliggör stora besparingar och kraftigt minskad energiförbrukning.

Christian Olsson, Sustainalube AB
Arctic Business Incubator, Luleå Tekniska Universitet

 Sustainalube AB har utvecklat ett nytt smörjmedel som är vattenblandbart, nedbrytbart och  baserat på en helt ny innovativ restprodukt.

Anna Lundström, Maisha Deli
Krinova, Högskolan i Kristianstad

Maisha Deli utvecklar växtbaserade matprdukter som bidrar till en miljövänlig och mer hållbar matkonsumtion.

David Bryngelsson, CarbonCloud
Chalmers Ventures, Chalmers Tekniska Högskola

Carboncloud har utevcklat tjänsten CarbonAte, ett menyplaneringsverktyg för restauranger. CarbonAte klimatberäknar recept och genererar menyer med klimatmärkning för varje rätt.

Italo Sanhueza, Organofuel Sweden
Bizmaker, Mittuniversitetetet

Organofuel Sweden har utevcklat en teknikplattform för hållbar bearbetning av biomassa. 

Åsa Marten, Tebritos
Dalarna Science Park, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Tebritos har utvecklat en metod för att raffinera mjölmaskar till proteinpulver. Målet är att gör insekter till en viktigare klimatsmart del av vår diet.

Annika Dopping
Dalarna Science Park, Högskolan Dalarna

Utvecklar teknik som med hjälp av bland annat digitalisering strävar efter att reducera användandet av pesticider, minska kväveläckaget till vattendrag och förbättra närings- och energicykler inom jordbruket.


 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera