De storsatsar på dödens e-handel

Driftavbrott stor risk för många företag SPONSRAT AV Coromatic

Bitcoinkursen knäckte KNC Miner – ansöker om konkurs

Fjellner: ”Peter Sunde sätter svenskt rekord i hyckleri”

Amazon börjar leverera matvaror i Tyskland

De storsatsar på dödens e-handel

Henrik Aspén, partner, och Björn Beckman, investeringsansvarig på Verdane Capital.
Henrik Aspén, partner, och Björn Beckman, investeringsansvarig på Verdane Capital. Foto: Amanda Lindgren
Riskkapitalbolaget Verdane Capital köper en portfölj med sju bolag från Aggregate Media för cirka 50 Mkr. Bland bolagen märks Funera, en svensk begravningsbyrå på nätet som står inför en Nordenlansering.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

För femte gången i rad köper riskkapitalbolaget Verdane Capital en hel bolagsportfölj från Aggregate Media. Enligt uppgift till Di Digital är affären värd cirka 50 Mkr.

”Vi ser fram emot att göra följdinvesteringar på drygt 100 Mkr i dessa bolag”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane utan att vilja kommentera affärens storlek.

Bolagen som ingår i portföljen är:

  • Allinc: Ett bolag som säljer all-inclusive resor online och som startades av grundarna bakom Travelpartner.
  • Consector: En förmedlare av krediter och bostadslån på nätet.
  • Ecoride: Nordens ledande producent av elcyklar.
  • Funera: En begravningsbyrå på nätet och via telefon.

Verdane Capital har därmed köpt fem portföljer med andelar i totalt 44 bolag från Aggregate Media sedan 2006. Riskkapitalbolaget Aggregate Media ägs av en rad mediebolag som Clear Channel, SBS och Bonnier (som även äger Dagens Industri). Aggregate Media investerar i bolag i huvudsak genom barteravtal, där annonsutrymme byts mot ägarandelar.

Det bolag som Verdane själva lyfter fram i affären är Funera, en begravningsbyrå på nätet som startades 2013. Bakom Funera står nuvarande vd Dennis Jillvert, tidigare affärsutvecklare på tyska Rocket Internet med Kinnevik som delägare, och Håkan Ramsin, Funeras ordförande och tidigare vice vd på Bonnier.

Verdanes ägarandel uppgår endast till cirka 11 procent efter affären. Men ambitionen är att växa den andelen genom nyemissioner.

”Vi vill äga cirka 25-40 procent av våra bolag över tid”, förklarar Henrik Aspén.

Han får medhåll från kollegan Björn Beckman som ser stora tillväxtmöjligheter för bolaget.

”Idag domineras marknaden av Fonus, med cirka en tredjedel av omsättningen i Sverige. På många orter kan man tala om ett lokalt monopol. Funera kan erbjuda en likvärdig tjänst till ett pris som är en tredjedel lägre”, säger Björn Beckman, som blir investeringsansvarig för Funera.

Funera omsatte 11 Mkr i fjol och hade en förlust på cirka 2 Mkr.

”Jag tror att bolaget kan dubbla omsättningen i år med oförändrat rörelseresultat. Bolaget har som ambition att lansera tjänsten i Norden de kommande åren och förhoppningsvis med tiden även i andra länder i Europa”, säger Björn Beckman.

Även Funeras vd Dennis Jillvert välkomnar löftet om mer tillväxtkapital.

”Vi ska investera i begravningsbilar, lager och mer lokal närvaro i Sverige. Vidare plannerar en internationell expansion. Vi går in i minst en ny marknad i Norden i år”, säger Dennis Jillvert.

Funera erbjuder allt ifrån produkter som gravstenar och urnor till planering och genomförande av begravningar samt juridisk rådgivning. Huvudkonkurrenten är Fonus. På nätet konkurrerar man även med svenska Lavendla och, inom en snar framtid, danska Bedre Begravelse.

Läs mer: Springfield investerar 2 Mkr i den digitala begravningsbyrån Lavendla

Verdane Capital har kontor i Sverige, Norge och Finland. Sedan 2003 har man investerat i närmare 300 bolag och köpt hela 26 företagsportföljer. Närmare 200 bolag har sålts till ett totalt värde på närmare sju miljarder kronor.

Facebook
Twitter
E-post