Hoppa till innehållet

Debatt: "Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator"

Sverige vill gärna framstå som ledande inom fintech. Men myndigheterna i Sverige måste reagera för att vi inte ska hamna hopplöst efter, konstaterar Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

I dagarna tar Storbritanniens centralbank, Bank of England, ytterligare ett steg för att befästa Londons position som Europas ledande stad inom finansiell teknologi. Bank of England startar en accelerator som riktar sig till de finansiella startupbolagen, så kallade fintech-bolag.

Bank of England söker särskilt efter lösningar inom analys av data och vill effektivisera dagens finansmarknad genom att driva utvecklingen inom finansiell infrastrukur. Storbritannien arbetar aktivt för att London ska dryga ut sitt försprång, även om Brexit nu skapar andra hinder och stora osäkerheter. 

I Sverige är läget annorlunda. Finansinspektionen har i dagsläget inte någon samordnare för fintech-relaterade frågor medan den brittiska motsvarigheten, FCA, redan har implementerat ett specifikt regelverk för fintech-bolag.

Sveriges regering utreder fortfarande startupspecifika regler för beskattningen av optioner, medan det brittiska parlamentet redan har klubbat igenom sina.

Söker man efter ordet fintech på Riksbankens hemsida får man noll (0!) träffar, medan deras brittiska motsvarighet alltså i dagarna skapat ett acceleratorprogram.

Läs mer: Debatt: "Reglera fintechbolagen"

Bank of England håller nu dessutom på att öppna upp sina system för att tillsammans med fintech-bolagen bygga ut den finansiella infrastrukturen. I Sverige har vi historiskt varit duktiga på finansiell infrastruktur, mycket tack vare den tidiga utvecklingen av bankgirot och OM:s automatisering av börsen. Vi har redan ett antal företag som utvecklar lösningar inom blockchain, men den regulatoriska bördan för dem är otroligt tung.

I och med de nya regelverk som snart börjar gälla inom finansbranschen (som Basel III-IV) krävs att finansbolagen rapporterar enorma mängder data till myndigheterna. All denna information skapar nya behov av analys, automatisering och maskinlärningstekniker. De nya regelverkskraven är lika över hela EU, vilket skapar stora möjligheter med hela Europa som marknad.

Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken bör ta motsvarande initiativ som Bank of England och starta en accelerator för fintechbolag. Vad som är minst lika viktigt som själva acceleratorn är signalvärdet – att staten står bakom nästa stora kliv på finansmarknaderna.

För att leda utvecklingen måste vi våga ta position och bryta ny mark. Övning ger färdighet, men det handlar om att börja agera nu.

Jimmi Brink, Partner FCG


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera