Hoppa till innehållet

Debatt: Fackförbundets öppna brev till Amazon

Gärna fler techjättar till Sverige, men helst ska de anpassa sig till de spelregler som finns. "Det finns tre huvudskäl till varför jag tror att kollektivavtal skulle gynna Amazon", skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Martin Linder är förbundsordförande i Unionen.
Martin Linder är förbundsordförande i Unionen.Foto: Unionen/TT

Hej Amazon!

Vad kul att ni vill etablera verksamhet i Sverige. Varmt välkomna till ett land med tydliga spelregler för arbetsmarknaden där kollektivavtalen är en del av det svenska samhällskontraktet.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige 

Jag har förstått att Amazon Web Services egen analys är att det finns tre starka anledningar till investeringen i Sverige: Att Sverige har tillväxt i startupsektorn, att det finns en infrastruktur som möjliggör etablering med hög andel förnybar energi och en koncentration av hög kompetens. Jag delar den analysen. Sverige erbjuder goda möjligheter för företag som vill sälja molntjänster nu när allt fler företag bygger sin it-infrastruktur kring information som lagras externt i stora datahallar.

Läs mer: Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige” 

Den svenska regeringen och Business Sweden har arbetat för att få investeringar av datahallar till Sverige. Man räknar med att datahallar kan bli landets nya basnäring. Just nu byggs till exempel en ny datahall för finanssektorn av företaget Digiplex i Upplands Väsby och det finns förutsättningar att kamma hem fler jätteinvesteringar av datahallar till Sverige.  

Dessa investeringar är både glädjande och värdefulla. Särskilt om företagen redan från start följer de spelregler vi har på svensk arbetsmarknad. En av de viktigaste är kollektivavtal.

Så här ser det ut: 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och 80 procent av Unionens medlemmar gör det. 

Ett kollektivavtal är det som i grunden reglerar arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter. Ett viktigt syfte med kollektivavtal är att få arbetsfred, det vill säga att undvika konflikter på arbetsmarknaden. Sverige har få strejkdagar jämfört med andra länder. Dessutom bygger mycket av den svenska arbetsrätten på att de anställda är med i ett fackförbund.

Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling och är anpassat efter förutsättningarna i den specifika branschen. Kollektivavtalen reglerar bland annat löner, allmänna villkor om formerna för anställning, tjänstepension, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd. Det blir tydligt, enkelt och schyst för alla. 

Det finns tre huvudskäl till varför jag tror att kollektivavtal skulle gynna Amazon

För det första gör ett kollektivavtal att de anställda får ut mer av det arbetsgivaren sätter in, till exempel genom lägre avgifter på tjänstepensionen. Om Amazon, precis som vi, tycker att det är viktigt att de anställda får en bra pension så påverkar de lägre avgifterna även hur mycket företaget behöver betala in. För företaget är det dessutom enklare och billigare att kollektivt teckna försäkringar för alla på arbetsplatsen, än att välja en enskild försäkring för var och en.

För det andra sänder kollektivavtal en mycket positiv signal om Amazon som arbetsgivare, som en modern och progressiv arbetsgivare som är i framkant av tech-utvecklingen i Sverige.

Läs mer: Facket larmar om dåliga villkor hos matapparna 

För det tredje är ett kollektivavtal fördelaktigt för Amazon som arbetsgivare. Ett kollektivavtal skapar ordning och reda på arbetsplatsen. Arbetsgivaren slipper att organisera en mer omfattande dialog med de anställda genom att personalen redan har valt en kollega som företräder dem.

Läs mer: Foodora anklagas för lönedumpning 

För de anställda ger kollektivavtal ett ovärderligt stöd under hela arbetslivet. När man blir förälder, skadar sig, är mellan jobb, blir sjuk, går i pension. Ja, det ger till och med en extra trygghet till ens närstående om man skulle avlida innan pensionen. 

För Unionen är det en balansgång mellan att å ena sidan jubla över investeringar och arbetstillfällen, och å andra sidan att ställa tydliga krav på schysta villkor. 

Vissa menar att kollektivavtal inte skulle vara någonting för globala företag. Men där håller jag inte med. Det finns inget hinder för globala företag att teckna kollektivavtal. Vi har redan avtal med till exempel Huawei, Tata, Samsung och Microsoft. 

För Unionen är det en balansgång mellan att å ena sidan jubla över investeringar och arbetstillfällen, och å andra sidan att ställa tydliga krav på schysta villkor. På den svenska arbetsmarknaden är kollektivavtal hela grunden för detta. 

Amazon har nu möjlighet att från dag ett bli en del av det svenska samhällskontraktet genom att vara en arbetsgivare som tecknar kollektivavtal. Unionen hjälper gärna till. 

Martin Linder 

Förbundsordförande Unionen 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera