Hoppa till innehållet

Debatt: "Personaloptioner måste ses som det risktagande det är"

Sänkt skatt på personaloptioner är ett måste för att hålla Sverige konkurenskraftigt. Det skriver Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen och en rad entreprenörer.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Detta är ett debattinlägg från Carl Waldekranz, Dinesh Nayar, Elisabeth Thand Ringqvist, Hans Otterling, Jacob De Geer, Johan Attby, Sebastian Knutsson och Staffan Helgesson. 

I förra veckan samlades cirka 4000 personer för att delta i Sthlm Tech Fest. Sverige och Stockholm lockar idag människor från hela världen för att vara med och bygga företag.

Många hävdar att de unga företagen inte skapar några bestående värden och jobb. Men tittar man på de senaste sex åren så är det tydligt att de små bolagen har ett positivt förädlingsvärde, en mycket stark tillväxt i antalet anställda och dessutom skapar de jobb hos alla de samarbetspartners som ett modernt företag idag jobbar med. 

Nya analyser som Svenska Riskkapitalföreningen tagit fram visar att företag som är yngre än 5 år har skapat 46 procent av alla nya arbetstillfällen. 

När Svenska Riskkapitalföreningen frågade 200 tillväxtbolag så menade de att den enskilt viktigaste faktorn som begränsade tillväxt var att hitta rätt kompetens - förvånande nog inte kapital. Men det hör till viss del ihop eftersom företag i tillväxtfas har begränsat med pengar och därmed inte finansiella muskler att rekrytera de medarbetare de behöver.

Möjligheten att ge personalen teckningsoptioner på ett skatteeffektivt sätt skulle både locka talang till bolagen och så småningom göra fler till investerare i bolag i tidiga skeden. 

En option är en rätt att teckna en aktie till ett visst pris i framtiden. För en duktig utvecklare eller säljchef som sitter på en välbetald position är det svårt att lämna jobbet för en aldrig så charmig start-up med lägre lön och osäker framtid. Det är viktigt att komma ihåg att hälften av alla start-ups faktiskt läggs ner. 

Vi vet att man runt om i världen jobbar med en paketlösning med lägre löneersättning och optioner. Skillnaden mellan den lön som personen kunde ha fått på sitt gamla jobb och den nya start-up ”investeras” i det nya bolaget. Om det går bra så kan utdelningen bli fantastisk men som sagt så blir det sällan det. Det är den här risken som individen tar som vi inte kan se som vanlig lön utan som måste ses som det risktagande det är.

Personaloptioner bidrar också till en sund företagskultur där många anställda är en del av bolaget som ägare.

Förutom att det är avgörande för att få talang att stanna och flytta till Sverige så skapar utdelningen av optionsprogrammen vid de tillfällen det går bra många personer med pengar att investera i nästa generations start-ups. Och det är människor med specialkunskap som kan se potential i något nytt och skjuta till en del av de pengar som behövs för att ta nästa kliv. 

I USA beskattas optioner som inkomst av kapital med en skattesats på 15-20 procent. I Sverige är det idag inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med upp till 67 procent. Det är glädjande att Mikael Damberg (S) så tydligt i Di 2 september beskriver vikten av personaloptioner. Denna uppfattning stöds tydligt av Per Bolund (MP) i regeringen och till exempel av Annie Lööf (C) och Mathias Sundin (FP) i oppositionen. 

Utredning som jobbar med att ta fram ett nytt förslag för personaloptioner måste göra upp med uppfattningen att den intäkten är en kassaskåpssäker inkomst av tjänst. Det är det inte. Vi tävlar på en global marknad om de bästa talangerna och då skulle de svenska kapitalbeskattningen på mellan 20 och 30 procent fungera utmärkt.

Utredaren och regeringen måste våga lägga fram ett förslag som gör oss konkurrenskraftiga i en värld där alla länder skruvar på sina företagsvillkor så att det blir så attraktiva som möjligt för att talanger och entreprenörer ska verka just där. Vi vill fortsätta utveckla företag i Sverige!

Carl Waldekranz, Vd och Grundare Tictail

Dinesh Nayar, Vd och Grundare Fyndiq

Elisabeth Thand Ringqvist, Ordförande Svenska Riskkapitalföreningen 

Hans Otterling, Partner Northzone

Jacob De Geer, VD och Grundare iZettle

Johan Attby, Vd och Grundare Fishbrain

Sebastian Knutsson, Kreativ chef och Grundare King 

Staffan Helgesson, Partner Creandum 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera