Hoppa till innehållet

Debatt: "Robotskatt en bromskloss för utveckling"

En robotskatt dödar incitament för utveckling, skriver Frans Sporsén (CUF).

Frans Sporsén, förbundsstyrelseledamot CUF.
Frans Sporsén, förbundsstyrelseledamot CUF.Bild: Stephen Kirk

Nyligen gick Bill Gates ut med att han vill se en skatt på robotar, något som Di Digital rapporterade om. Detta kan för den oinvigde verka som science fiction, men automatiseringen av såväl produktion som tjänster och dataanalys kryper allt närmare. Enligt FN:s senaste rapport på ämnet kommer ungefär två tredjedelar av alla dagens jobb i i-länderna att automatiseras inom en överskådlig framtid.

Läs mer: Nu börjar debatten om robotskatt

Utvecklingen innebär ett konkret problem: hur hanterar vi ett skifte där många eller rent av alla anställda i en hel sektor plötsligt blir arbetslösa. För de som är medvetna om utvecklingen och oroas över den kan robotskatten verka som en given och enkel lösning.

Läs mer: Ekonomen: "Robotar kan ta varannat jobb"

Tanken bakom idén med en robotskatt är att en bred skattebas av inkomstskatt försvinner i och med automatisering, och att detta utgör ett hot mot finansieringen av välfärdsstaten. I detta kan Gates ha rätt, men en viktig fråga kvarstår. Hur skulle egentligen en robotskatt utformas och vem skulle den gynna?

Många har redan robotar i sina hem, även om de inte alltid märks. Det kan vara allt från uppkopplade kaffemaskiner till dammsugare, och inom ett par år kan även din bil komma att räknas som en robot när den styr sig själv. Frågan är då var gränsen skall dras då det kommer till vilka robotar som skall beskattas. Antingen får vi ett otroligt komplicerat skattesystem, eller så kommer skatten att baseras på en klumpsumma eller schablonskatt. Det senare alternativet hade reserverat möjligheten att satsa på automatisering till de som har en tillräckligt stor buffert för att kunna satsa stort. Giganterna på marknaden skulle etablera en hegemoni över de nya produktionsmedlen.

Oron över att en sådan utveckling kan leda till en ekonomi som är allt mer definierad och gynnsam för rika än idag är rättfärdigad.

Men det finns konkreta indikationer på att även områden som resursallokering och administrativt arbete kommer att revolutioneras av artificiell intelligens. Detta innefattar system som visar när och var det finns behov av en viss produkt eller tjänst som du som individ kan erbjuda att sälja. Antingen på distans, eller lokalt. Några exempel är uthyrning av verktyg och teknik som du inte alltid behöver, att låta din självkörande bil skjutsa folk när du inte använder den, eller att sälja egenproducerad el från solpaneler på ditt tak genom smarta elnät till dina grannar. Skulle den här tekniken också beskattas?

Läs mer: Nio robotar som vill in i ditt hem

Dessa nya system i kombination med digitaliserad tillit genom betyg- och kommentarsystem likt de som Airbnb och Uber har, och smarta digitala kontrakt genom blockchainteknologi, skapar en ekonomi där du inte behöver äga för att använda och fullt ut kan använda det du äger. Det utgör en stark grund för en ekonomi som är mer gräsrotsbaserad med lägre barriärer för folk att utbyta tjänster. Det möjliggör även en modulär form av ‘socialism’ som inte kräver tvång, baserad på kooperativt ägande - för de som väl är lagda så.

Genom denna nya form av ekonomi kan inkomstskatter fortfarande utgöra en relativt stor del av skattebasen, likväl som konsumtionsskatter. Men utöver detta bör vi även satsa starkt på en skattebas som skiftar över till att beskatta miljöskadlig verksamhet och fast kapital så som mark eller fastigheter. Detta skadar inte incitament för utveckling i lika hög utsträckning som en potentiell robotskatt, och utgör fortfarande en förhållandevis effektiv och rättvis beskattning.

Robotar må ta över de jobb vi ser som självklara idag, men detta kommer att öppna upp helt nya möjligheter att tjäna pengar på sysslor vi antingen inte uppfunnit än eller haft råd med. 

Det kommer alltid finnas arbeten som robotar inte kan utföra. Men ännu viktigare är faktumet att de effektivitetsvinster vi kommer att uppnå i och med robotiseringen kommer att spara både tid och pengar. När robotar producerar vår mat och bygger våra hur per automatik så kommer kostnaden helt enkelt att sjunka enormt. För att fylla luckorna för de som inte hänger med i farten lär vi troligtvis även ha råd med ett sofistikerat grundtrygghetssystem. Robotar stjäl inte våra jobb, de gör jobben åt oss.

Frans Sporsén, förbundsstyrelseledamot CUF

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera