Hoppa till innehållet

Debatt: Så bör personaloptioner beskattas

Trots att Sverige fått fram ett betydande antal högt värderade entreprenörsdrivna företag är vi inte lika lyckosamma när det gäller att få fram nya storföretag. Det skriver bland annat Spotify-grundaren Martin Lorentzon i ett debattinägg. 

Martin Lorentzon och en rad andra entreprenörer är oroliga för att förslaget om beskattning av personaloptioner inte kommer att fungera.
Martin Lorentzon och en rad andra entreprenörer är oroliga för att förslaget om beskattning av personaloptioner inte kommer att fungera.

Detta är ett debattinlägg. För att skriva debattinlägg kontakta debatt@di.se

En undersökning för några år sedan visade att endast två av Sveriges 100 största företag har skapats efter 1970 medan motsvarande siffra var 28 i USA. Överlag har svenska nystartade företag blygsamma tillväxtambitioner, vilket har rapporterats av bland annat Entreprenörskapsforum.

För unga och nystartade företag med tillväxtambitioner innebär det särskilda utmaningar att attrahera både kapital och specialistkompetens. En lösning på detta problem ligger i delägarskap via personaloptioner. I Sverige är det emellertid ytterst ovanligt att optionslösningar används. Orsaken är den höga beskattningen av optionsvinster.

Vi anser att det finns bättre alternativ och förordar antingen en normallönemodell eller en teckningsoptionsmodell.

Som revisionsföretaget PWC har visat beskattas optionsvinsterna med låga 15 procent i USA medan skattesatsen i Sverige är nästan 70 procent. Inte heller väljer man att belöna medarbetare med aktier eftersom innehav under 4 procent debiteras den högsta inkomstskatten på aktieutdelningar.

Samtidigt förefaller det finnas en politisk vilja att underlätta för unga svenska företag att växa till globala storföretag. Regeringen har tillsatt en optionsutredning som ska lämna sitt slutbetänkande i mars.

Resultatet är ännu oklart men av debatten framgår att de kommande förslagen sannolikt kommer att innehålla begränsningar där företag av viss typ, storlek, ålder eller i vissa branscher utesluts från användandet av personaloptioner.

Vi är genuint oroliga över att förslagen inte ska vara tillräckligt attraktiva för att skapa en grogrund för tillväxtföretag med globala ambitioner. Försök att identifiera framtidsbranscher där den nya optionsbeskattningen ska gälla faller på sin egen orimlighet – hur ska lagstiftaren kunna ha den informationen?

Nätverksbaserade plattformar inom mogna branscher som taxiverksamhet (Uber) eller rumsuthyrning (Airbnb) skulle för några år sedan knappast ha definierats som innovativa och teknikdrivna branscher.

Vi anser att det finns bättre alternativ och förordar antingen en normallönemodell eller en teckningsoptionsmodell. Normallönemodellen innebär att en anställd som tilldelas personaloptioner också får en inkomstbeskattning baserad i en normallön.

Anta att en tekniker på Ericsson rekryteras till ett ungt tillväxtbolag och tilldelas personaloptioner. Lönen sätts till 35.000 kronor i månaden vilket är en minskning jämfört den tidigare lönen på 50.000 (normallön).

Den anställde är beredd att acceptera den lägre lönen eftersom det finns förväntningar på en värdestegring och positiv utveckling i företaget. Efter tre års anställning löses optionerna och de underliggande aktierna säljs med en vinst på 1,5 miljoner kronor.

I detta fall skulle först mellanskillnaden mellan den utbetalda lönen och normallönen beskattas som inkomst och dessutom påföras arbetsgivaravgifter. Totalt rör det sig om en skillnad på 15.000 kronor i månaden under tre år.

Det innebär att 540.000 kronor skulle beskattas som inkomst medan vinsten på aktierna kapitalbeskattas. Den anställde kommer inte att vara intresserad av en lägre lön om det inte finns någon potential till värdestegring i optionerna, vilket begränsar användandet av personaloptioner till just tillväxtföretag.

Misslyckas företaget utgår ingen beskattning på mellanskillnaden i lön samtidigt som den anställde inte heller kan tillgodogöra sig någon kapitalvinst. Normallönen kan beräknas på ett förhållandevis enkelt sätt, till exempel som tidigare lön eller genomsnittslönen i det aktuella yrket.

Vårt andra förslag handlar om att förändra reglerna för teckningsoptioner. För det första betalar den anställde i dag ett marknadspris för optionerna och den eventuella vinsten beskattas som en kapitalvinst.

Emellertid är det oklart i vilken utsträckning teckningsoptioner kan användas för att binda arbetskraft under en begränsad period, men praxis tyder på att den möjligheten ökat. Rättsläget måste förtydligas.

För det andra ger Skatteverket inte ger något förhandsbesked gällande om optionerna har värderats rätt, vilket innebär att det finns en risk att en eventuell vinst blir inkomstbeskattad. Slutligen är det är långt ifrån säkert att den som ska rekryteras har tillräckliga medel för att köpa optionerna till marknadspris.

Dessa problem går att lösa. Förutsatt att rättsläget klargörs skulle Skatteverket kunna åläggas att ge ett förhandsbesked om värderingen anses korrekt. För det andra skulle lagstiftaren kunna lämna utrymme för en uppskjuten förmånsbeskattning av optionerna. Även om denna lösning är ovanlig finns det exempel på uppskjuten beskattning redan i dag när det gäller kapitalvinster på fastigheter och bolag.

Sammanfattningsvis innebär våra förslag – även om de behöver vidareutvecklas – ett transparent system där vinster på personaloptioner beskattas som inkomst av kapital och inte påförs arbetsgivaravgifter, oavsett bransch eller företagsstorlek, samtidigt som risken för skattebortfall minimeras.

Pontus Braunerhjelm, professor, utredare Entreprenörskapsutredningen
Lars Backsell, (ordförande i referensgruppen), grundare, Recipharm
Per Arwidsson, vd, Granen
Karin Bodin, vd, Polarbröd
Saeid Esmaeilzadeh, vd, Serendipity Innovations
Giovanni Fili, grundare, Exeger
Christer Fransson, grundare, Sommarvik Fritidscenter
Sofia Hagelin, grundare, Heart of Lovikka
Pär Hedberg, grundare, STING
Peter Lindell, entreprenör och investerare, Rite Ventures
Anna Lithagen, grundare, Talent Tribe
Martin Lorentzon, grundare, Spotify
Catharina Tavakolinia, vd, Kavat Vård
Caroline Walerud, grundare, Volumental

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera