Hoppa till innehållet

Den svenska adelns favoritstartup

Svenska adelsfamiljer har i århundraden varit en maktfaktor i näringslivet. I startupvärlden är de dock inte särskilt välrepresenterade. Förutom i ett bolag.

Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.
Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.Foto: TT

Betalbolaget Izettle tog i somras in en halv miljard kronor i nytt kapital och bolaget värderas nu till fyra miljarder kronor. 

Läs även: Han blir stormrik på Izettle

Den fantastiska värdestegringen har kommit en lång rad investerare till godo.Vad som dock sticker ut är att det bland vinnarna på Izettles framgångar finns flera välkända efternamn hämtade ur den svenska adelskalendern.  

Här är de svenska adelsfamiljer som gjort sig en hacka på Izettles betaldosor.


Familjen De Geer

Familjen De Geer är en adelsätt som härstammar från furstbiskopsdömet Liége. Släkten invandrade till Sverige på 1600-talet och förde då med sig de så kallade Vallonerna till Sverige som med sin smideskonst förnyade den svenska järnutvinningen. Mest känd i den De Geerska ätten är sannolikt  Louis De Geer (1818-1896, bilden) som var Sveriges första statsminister.

Jacob de Geer är vd för Izettle och dessutom bolagets enskilt största ägare. Han kontrollerar runt en femtedel av bolagets aktier, till ett värde av drygt 700 miljoner kronor. Även Carl Fredrik Cristian De Geer äger aktier värda åtskilliga miljoner i Izettle.


Familjen Palmstierna

Ätten Palmstierna har genom historien utmärkt sig såväl inom politiken som i det militära. Den senaste generationen har dock främst varit tongivande i näringslivet. Jacob Palmstierna har till exempel varit ordförande för Nordea och har även, via släktskap med familjen Wallenberg, haft stort inflytande i näringslivet. Hans bror Fredrik Palmstierna (bilden) äger 50 000 aktier i Izettle, motsvarande ett värde på cirka 40 miljoner kronor. Fredrik Palmstierna är annars mest känd som styrelseordförande för den skottska adelsklanen Douglas maktbolag Latour.


Familjen Taube

Ätten Taube är en mycket gammal adelsätt med historia som sträcker sig till 1300-talet med många förgreningar. Ättens mest välkända person i Sverige är naturligtvis vissångaren Evert Taube (bilden). En avlägsen släkting till honom är affärsmannen Per Taube. Per Taube har nära band till den svenska kungen Carl XVI Gustaf. När Kungen 2005 behövde skapa en företagsstruktur för sina fastigheter var det Per Taube han ringde.

Per Taube äger aktier till ett värde av cirka 40 miljoner kronor i Izettle.


Familjen Treschow

Treschow är en dansk adelsätt som också finns representerad i Sverige. Ättens stamfader var den danska handelsmannen Niels Hansen, en av de rikaste personerna på Själland under början av 1600-talet.

Mest känd i Sverige är näringslivsprofilen Michael Treschow (bilden) som bland annat varit mångårig styrelseordförande för Ericsson. Två medlemmar ur ätten, Henrik och Marika Treschow, äger aktier i Izettle till ett sammanlagt värde av cirka 20 miljoner kronor.


Familjen von Corswant

Familjen von Corswant är en gotländsk adelsätt som dock inte är upptagen i riddarhuset. Familjens ägande i Izettle är också begränsat. Den enda ägaren är Adam von Corswant som är Izettles teknikchef.


Familjen Roos

Familjen Roos är inte en adelsätt men däremot en känd finanssläkt. Familjen Roos kontrollerade tidigare Skånska banken och hade genom den stort inflytande i det svenska näringslivet. Skånska banken köptes 1990 av Handelsbanken. Håkan Roos äger via bolaget Roosgruppen aktier till ett värde av cirka 100 miljoner kronor i Izettle.


Övriga kända namn på ägarlistan är: Sir Charles Dunstone, ordförande Dixons Carphone, Hjalmar Winbladh, serieentreprenör, Hans Dalborg, fd styrelseordförande Nordea, Vigo Carlund, fd vd för Kinnevik.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera