Annons
H&M:s vd Karl-Johan Persson (tv) och vd:n Stefan Krook (th) är bland Kivras investerare.

Deras e-brevlåda har lockat en miljon svenskar

Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Två av Sportamores grundare, Joakim Fredman och Johan Ryding.

Kursraketen Sportamore faller på rapport

Johan Tjärnberg, vd och grundare för betalbolaget Bambora som nyligen såldes för 14 miljarder kronor till franska Ingenico.

Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”

Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital

Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Deras e-brevlåda har lockat en miljon svenskar

H&M:s vd Karl-Johan Persson (tv) och vd:n Stefan Krook (th) är bland Kivras investerare.
H&M:s vd Karl-Johan Persson (tv) och vd:n Stefan Krook (th) är bland Kivras investerare.
I somras tog Kivra in 50 miljoner kronor från bland andra H&M-chefen Karl-Johan Persson. Nu har bolaget lockat drygt en miljon användare, enligt vd:n. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala brevlådan Kivra har uppnått en miljon aktiva användare i Sverige. Det uppger grundaren och vd:n Stefan Krook för Di Digital.

”Vi passerade just en miljon aktiva användare under julhelgen. Med såhär många användare, och den snabba anslutningen av företag och myndigheter, har vi nått ett läge där vi snart blir en tjänst för alla”, säger Stefan Krook, som tidigare grundat telebolaget Glocalnet (numera en del av norska Telenor) och elbolaget Godel.

Kivra (NTL) har funnits som varumärke sedan 2013. Bolaget har dock sina rötter i två andra företag, Brevo och Kreditkopia, som båda grundades 2011. Så sent som i maj i år hade bolaget 600 000 användare. 

Läs mer: H&M-chefens digitala brevlåda tar in 50 miljoner

Huvudägare i Kivra är 41:an Invest (NTL), som ägs av Stefan Krook och H&M:s vd Karl-Johan Persson. Bolaget har även Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM (NTL) bland storägarna.

Man sänker sina kostnader, sparar miljön och driver sin egen digitalisering

Kivras tjänst låter användaren ta emot officiell post såsom myndighetsbrev, räkningar och lönespecifikationer, direkt i telefonen eller datorn. Stefan Krooks vision är att bli motsvarigheten till Bank ID eller Swish för officiell post. Lyckas han kan mängder med storföretag och myndigheter spara in på alla de fysiska brev de skickar ut.

”Man sänker sina kostnader, sparar miljön och driver samtidigt sin egen digitalisering”, förklarar Stefan Krook.

Men vägen mot målet har varit lång. Sedan starten har Kivra tagit in 150 Mkr i riskkapital, varav merparten redan förbrukats. Mellan 2015 och 2016 har bolagets omsättning visserligen vuxit från 2,5 Mkr till mellan 5 och 10 Mkr, enligt Stefan Krook. Men någon vinst är det fortfarande inte tal om.

”Vi bygger en infrastruktur och räknar med förlust även 2017 och 2018. Efter åtta förlustår ska detta bli en hållbar affär även för oss själva”, säger vd:n.

Läs mer: Storkunder rasslar in för digitala brevlådan Kivra

Under 2016 har Kivra anslutit hundratals bolag. Som exempel kan nämnas försäkringsjättar som Folksam, Alecta och Skandia, åtskilliga nischbanker som Ica Banken och Collector Bank samt de fyra stora elbolagen. Ett annat glädjeämne är att Skatteverket i januari går ut med kamapanj om att man kan få pengar tillbaka redan till påsk om man skaffar digital brevlåda.

Under första kvartalet nästa år ska Kivra börja rikta sin tjänst till företag som vill ta emot officiella brev från andra bolag och myndigheter.

”Vi ska även börja undersöka möjligen till internationell expansion”, säger Stefan Krook.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperiumFoto:
H&M:s vd Karl-Johan Persson har utvecklat en stor techportfölj. Foto: Izabelle Nordfjell

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post