Hoppa till innehållet

”Det här är en smältpunkt för VC-världen”

Creandums Carl Fritjofsson bär numera huvudansvaret för riskkapitalbolagets aktiviteter i USA. Hans närvaro i Silicon Valley ska locka dit portföljbolag i Europa.

Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.
Carl Fritjofsson, Venture partner på Creandum.Foto: Joey Abrait.

(Di Digital/Austin) Johan Brenner, partner på Creandum, lämnade i somras över arbetet i Silicon Valley till sin kollega Carl Fritjofsson (NTL) när han flyttade hem. Med det fick Carl Fritjofsson hela ansvaret för den amerikanska satsningen.

”Tidigare hade jag en deltidsroll där jag användes när min kompetens kändes relevant. Nu är det allt jag gör och mer därtill”, säger Carl Fritjofsson när Di Digital träffar honom på väg in till ett riskkapitalevent i Austin, Texas.

Creandum (NTL) har gått från att fokusera enbart på Norden till ett utökat fokus för att hjälpa även europeiska bolag att lansera i USA. Med det krävs ett starkt nätverk i USA för att kunna erbjuda något de andra europeiska VC-bolagen inte har.

Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare.

”De flesta VC-bolag i Europa säger att de har bra kontakter i Silicon Valley och vi hävdar samma sak. Men vi kan peka på att vi har mig och Joel (Eriksson) här på heltid. Sen har jag även tagit bolaget Wrapp till USA så jag kan dela med mig av erfarenheten från att ha gjort hela den expansionsresan.” 

Det är just nätverkseffekten som tar Carl Fritjofsson till SXSW. 

”Det här är på något sätt en smältpunkt för VC-världen. Jag är mest här för att bygga relationer med amerikanska och internationella investerare som vi potentiellt kan eller redan har arbetat med”, säger Carl Fritjofsson.

Läs även: Därför öppnar Creandum kontor i Berlin 

I januari i fjol stängde Creandum en fjärde fond på 1,7 miljarder kronor. Det nya kapitalet krävde en förändring i investeringsstrategin.

”Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden. Vi är fortfarande dedikerade till tidiga skeden då det är vad vi kan och tycker om. Samtidigt som vi är otroligt positiva till Norden som ekosystem har vi också rest en större fond. Då är det naturligt för oss att vi breddar oss geografiskt”, säger Carl Fritjofsson.

Därmed beslutades det att Creandum skulle öppna ett kontor i Berlin. Med det kommer investeringarna, utöver de i Norden, intensifieras i Tyskland. Förutom att Berlin har en spännande techscen beror Creandums nya fokusområde även på att talangen har börjat röra på sig.

”Ta Soundcloud till exempel. Om vi hade följt våra strikta geografiska riktlinjer så hade vi kanske till och med missat nordisk talang som åker någon annanstans. Så kärnan i det vi gör som firma nu är att leta efter nordiska och tyska bolag men opportunistiskt letar vi efter de bästa entreprenörerna över hela Europa”, säger Carl Fritjofsson.

Ju större fond du har desto fler tidiga investeringar måste du göra alternativt investera större belopp i senare skeden.

Förutom verksamheten i Tyskland har Creandum även investerat i ett brittiskt bolag och tittar även på ett par i Frankrike. Riskkapitalbolaget investerade nyligen i det Mexikobaserade bolaget Cornershop med en svensk grundare. 

”Det är väldigt många europeiska företag som kommer genom Silicon Valley, och det blir mitt ansvar att identifiera och bygga relationer med dessa. Och inte bara de som åker förbi på besök utan även europeiska entreprenörer som väljer att starta sina bolag här borta.”

Läs även: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Genom att ha god kontakt med bolagen och kollegorna i Europa kan Carl Fritjofsson sedan testa den amerikanska marknaden för bolagen, genom sina kontakter på Silicon Valleys lokala VC-bolag. Genom att analysera marknaden med hjälp av andra VC-bolag kan Creandum även värva riskkapital för bolagens senare rundor. 

”Vi har inga problem att leda rundor i Europa men tillgång till kapital för bolag som ska skalar globalt är så mycket mer tillgängligt i Silicon Valley. Vi ser oss som en partner för kapital i sådd och A-rundor men när våra bolag tar in 50 miljoner dollar behöver vi ha rätt relationer
till den typ av investerare.”


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. 
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera