Hoppa till innehållet

FBI:s Iphone ingen match för svenska techbolaget

FBI vill att Apple specialskriver mjukvara som släpper in myndigheten i en massmördares telefon. Men det behöver inte vara så svårt att ta sig in, enligt svenska bolaget Micro Systemation. ”Det kan ta en timme att tömma en Iphone”, säger vd:n Joel Bollö.

Micro Systemations vd Joel Bollö har ägnat tio år åt att hjälpa myndigheter komma åt data på mobiltelefoner.
Micro Systemations vd Joel Bollö har ägnat tio år åt att hjälpa myndigheter komma åt data på mobiltelefoner.Foto: Roger Turesson

Apple och FBI har stått för årets hittills mest uppmärksammade bråk om datainsamling. Apples vd Tim Cook vägrar att genom ett specialgjort operativsystem möjliggöra intrång i en Iphone som har tillhört massmördaren Syed Farhook.

Läs mer: Apple vägrar hacka massmördarens telefon

Men egentligen är den personliga datan på en Iphone inte särskilt svår att komma åt, enligt det svenska bolaget Micro Systemation.

”Det kan ta en timme att tömma en Iphone men sedan dagar att analysera innehållet”, säger vd:n Joel Bollö, vars bolag förser rättsvårdande myndigheter med teknik som hämtar och analyserar information i till exempel telefoner.

Däremot har Apple stramat åt sina krypteringsrutiner. Sedan 2014 har Iphonens operativsystem krypterat samtlig data som skyddas av en lösenkod, skriver Wall Street Journal.

Den som vill tvinga sig in i en Iphone genom att till exempel beordra en dator att testa miljontals olika lösenkoder får bara sex försök på sig – sedan är telefonen låst i en minut. Användare som vill skydda sin data har på nyhetssajten The Intercept uppmanats ordna en elvasiffrig åtkomstkod.

Läs mer: Bill Gates backar FBI i tvisten med Apple

Enligt Joel Bollö skulle FBI kunna försöka att ta sig in i den Iphone 5C som fallet med Apple rör. Men det polismyndigheten är ute efter är garanterad åtkomst – alltså att ingen av telefonens säkerhetsinställningar sätter stopp för FBI:s försök att ta sig in, säger han.

Den sms-historik, kalender eller de banktransaktioner som ryms i våra fickor är åtråvärda för polis och åklagare när de ska samla bevis.

”Det händer inte sällan att man genom att se var telefonen har befunnit sig kan se att personen inte har varit på plats vid till exempel ett brott. Man kan både fria och fälla folk”, säger Joel Bollö.

Han påpekar att Micro Systemation endast förser myndigheterna med teknik som möjliggör övervakning av till exempel smarta telefoner. Bolaget har kontor i USA, Västeuropa och delar av Asien.

Enligt Joel Bollö skulle en universalnyckel till samtliga Apples telefoner allvarligt skada kundernas förtroende för bolaget.

Har man en universalnyckel det blir det en säkerhetsrisk.

”Har man en universalnyckel då blir det en säkerhetsrisk. Då kommer folk att sluta att lägga hela sina liv – sina bankrutiner och så vidare – i telefonen”, säger han.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera