Hoppa till innehållet

Digiexam värderas till nära 300 miljoner

Stockholmsbolaget Digiexam, med finansmannen Sven Hagströmer och Spotify-veteranen Sophia Bendz i ägarkretsen, vill göra skolproven digitala. Nu tar ägarna in nytt kapital från en rad internationella finansprofiler – och värderas till 280 Mkr.

Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm.
Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm.Foto: C-G Flinck

Digiexam lanserade sina digitala prov i Sverige sommaren 2014. Bolagets teknik gör det möjligt för studenterna att skriva prov på datorn, vilket inte bara gör att lärarna slipper tyda märkliga handstilar, det sparar också tid med delvis automatiserad rättning.

Bland de första lärosätena att hoppa på var Viktor Rydbergs Gymnasium och Handelshögskolan i Stockholm, sedan dess har ytterligare 800 skolor börjat använda tjänsten. 

Digiexam satsar nu på att göra om framgångsresan i Sverige på den amerikanska marknaden. Så här långt har ett 60-tal amerikanska lärosäten anslutit sig. Planen är att, precis som i Sverige, börja med de mest ansedda skolorna och sedan få till en naturlig spridningseffekt.

Läs mer: Jätteinvestering i amerikanska Coursera

Digiexam har tidigare tagit in 15 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från finansmannen Sven Hagströmer och Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz. Nu växlar bolaget upp rejält och tar in ytterligare 30 Mkr i finansiering från befintliga och nya investerare. 

Rundan har letts av svensken Joen Bonnier och Calvin Zhang från investmentbanken JP Morgan i Asien. Flera nya investerare har en koppling till just investmentbanksvärlden i Asien. Bland annat Catherine Leung, tidigare chef för JP Morgans Hong Kong-kontor och vice ordförande för JP Morgans asiatiska verksamhet.

"Det är strategiskt viktiga personer för oss eftersom Asien är en jätteintressant marknad på sikt. Det är Asien som kommer att driva utbildningsmarknaden i framtiden", säger Johan Hägglund, grundare av Digiexam.

Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz var en tidig delägare i Digiexam.

Andra investerare är till exempel Shukri Shammas, som grundat spelbolaget Playfish som såldes till Electronic Arts för 2 miljarder kronor 2009 och även var tidig investerare i finska Supercell. Bland de nya svenska investerarna finns såväl Joen som Peder Bonnier från familjen Bonnier och Felix Hagnö, medgrundare till Tradedoubler och tidig investerare i Spotify. Joen Bonnier tar även plats i Digiexams styrelse. 

Nyemissionen består endast av vanliga aktier utan preferens, vilket gör att värderingen på bolaget är tydlig. Digiexam värderas nu till 280 miljoner kronor, vilket gör att det sticker ut som ett av de absolut högst värderade bolagen på den unga edtech-marknaden. 

Läs mer: Tentatjänsten Digiexam intar den brittiska marknaden

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera