Hoppa till innehållet

Digitala vårdcentralen Kry tar in 60 miljoner – vill ut i Europa

Startupföretaget Kry vill få dig att träffa läkaren över webben istället. Nu tar man in 60 Mkr från bland andra Creandum och Index Ventures för att bekosta expansion ut i Europa.

Krys grundarteam, från vänster: Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou.
Krys grundarteam, från vänster: Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou.Foto: Kry

Kry (NTL) lanserade sin tjänst år 2015 och har som affärsidé att koppla ihop patienter med läkare genom videosamtal. Bolaget vill i praktiken fungera som ett webbaserat alternativ till den lokala vårdcentralen.

Om man ska tro bolagets egen statistik har verksamheten nu börjat få upp farten. Sedan starten i fjol har över 30 000 svenskar börjat använda plattformen, enligt uppgift från Kry. Över 96 procent av dem säger sig vara nöjda med tjänsten.

Nu fyller företaget på kassan med 60 Mkr i finansiering. Bakom investeringen står riskkapitalbolagen Creandum (NTL) och Index Ventures (NTL) samt Berlin-baserade Project A Ventures (NTL).

Foto:

Den “digitala vårdcentralen” Kry tar in 60 Mkr i finansiering från bland andra Creandum och Index Ventures. Foto: Kry

Pengarna ska användas för expansion ut i Europa, säger Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.

“I grunden är det givet att fler läkarmöten kommer ske digitalt. Vi vill ligga i framkant av den utvecklingen. Vi har långa köer och stora kostnader i vården idag. Delar av de problemen kan vi vara med och lösa”, säger han. 

Kry tar idag 299 kronor för ett 15 minuter långt videomöte med en läkare. Användarens identitet bekräftas via Bank-id och läkarna som jobbar för tjänsten arbetar även deltid på fysiska vårdcentraler och kliniker.

Priset är “jämförbart” med vad ett motsvarande besök på en fysisk vårdcentral kostar, enligt Johannes Schildt.

“Vår flaskhals idag är att det finns väldigt många svenskar som inte vet att man kan få vård på det här sättet. Utmaningen är att få folk att förstå att detta är tryggt och säkert och framförallt att det är möjligt”, säger han.

Utmaningen är att få folk att förstå att detta är tryggt och säkert och framförallt att det är möjligt.

I fjol omsatte Kry blott 191 000 kronor, med en förlust på drygt 5 Mkr. Bolaget går idag back på varje genomfört kundmöte, säger Johannes Schildt.

Förklaringen, enligt Johannes Schildt, är att digitala vårdgivare ännu inte subventioneras av landstingen på samma vis som fysiska vårdcentraler.

Att samma subventioner börjar gälla även för digitala tjänster är, av allt att döma, avgörande för Krys lönsamhet på den svenska marknaden.

Johannes Schildt räknar med en förändring inom en snar framtid.

“För oss är det självklart att det här ska vara en del av det offentliga erbjudandet. Det förstår man från offentligt håll också, men det finns inga färdiga ersättningsmodeller för det ännu”, säger han.

“Vi vet att det kommer hända. Nu upplever vi att politikerna är trygga med att detta är bra och något man vill skynda på. I övrigt ligger det inte riktigt på vårt bord”, fortsätter han.

Vilka länder i Europa som står närmast på tur för expansion vill han inte avslöja.

“Det finns regulatoriska problem och möjligheter på alla marknader. Sen är det ganska lokalt hur man konsumerar eller upplever vård. I Sverige har vi problem med tillgängligheten, till exempel. På andra europeiska marknader är tillgängligheten i vården väldigt god. Där finns det andra problem man behöver lösa istället”, säger han.

Krys främsta konkurrent på den svenska marknaden är Malmöbaserade Min Doktor (NTL), ett bolag med snarlika tjänster och som backas upp av riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Enligt siffror från analysföretaget CB Insights investerades 2 miljarder dollar i digitala hälsostartups under det första kvartalet 2016. Det motsvarar en rejäl ökning jämfört med i fjol, då det investerades totalt 3,5 miljarder dollar i sektorn under hela året. År 2011 var motsvarande siffra ungefär 1 miljard dollar, enligt CB Insights.

Läs även: Genombrott för Min Doktor – nytt avtal med landstinget


Mer om storinvesteringen i Kry i veckans Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitaladoktorerochvr-pepp

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera