Hoppa till innehållet

Dödskrasch med Teslas självkörande bil

Den första dödsolyckan med en självkörande bil har rapporterats. Olyckan skedde med en av Elon Musks Tesla-bilar. 

Dödlig krasch med en av Teslas självkörande bilar.
Dödlig krasch med en av Teslas självkörande bilar.Foto: Carl-Johan Lejland

Superentreprenören Elon Musk har investerat mycket i att kunna erbjuda en självkörande funktion i sina Tesla-bilar. Men under torsdagen meddelade elbilstillverkaren att en av bolagets bilar varit med i en dödsolycka medan bilen var självkörande, skriver Financial Times (betalvägg).

Myndigheterna undersöker nu om den nya teknologin bär ett ansvar. Teslas aktie backade knappt 3 procent i den amerikanska efterhandeln efter att nyheten kom ut.

Tesla försöker förflytta skulden från autopilotsfunktionen, som var den mest avancerade tekniken i branschen när det lanserades i oktober i fjol. Företaget hävdar att både den namnlösa förare och bilens teknik hade misslyckats att lägga märke till faran strax före olyckan inträffade.

Läs även: Här är Teslas nya bil

Olyckan skedde när en lastbil med släp korsade vägen som Teslan körde på. Varken föraren eller bilen lade märke till släpet och körde rakt in i det.  

Teslas autopilotfunktion, som sägs vara i beta-testning, gör att bilen kan accelerara, bromsa och styra på egen hand.

Läs även: Tesla-chefen: “Självkörande bilar snart här”

I och med att det här är det första kända dödsfallet med en självkörande bil innebär det ett ökat fokus på tech- och bilföretag som vill att myndigheterna ska tillåta helt autonoma fordon på vägarna. Det kommer också att ge upphov till frågor om sättet Tesla valde att införa tekniken, särskilt med tanke på att bolaget har fått kritik för att ha överdrivit sin teknologi när det gäller funktionen för självkörande bilar.

Tesla uppger att cirka 70 000 av bolagets bilar är kapabla att självköra, men däremot har elbilstillverkaren inte uppgett hur många förare som använder funktionen. Googles helt autonoma bilar har däremot körts 2,6 miljoner kilometer, men har endast varit inblandade i mindre olyckor, skriver Financial Times.


Läs även: Här utspelar sig slaget om tekniken för självkörande bilar

Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera