Hoppa till innehållet

Dom: Nätoperatörer måste blockera piratsajter

Patent- och marknadsöverdomstolen har beslutat att nätoperatörer måste blockera piratsajter. Den överraskande domen går emot tingsrättens beslut från 2015.

Målet är principiellt viktigt då det handlar om huruvida en nätoperatör ska hållas medansvarig för brott som begås i dess nät.

Patent- och marknadsöverdomstolen beslutade på måndagen att Bredbandsbolaget genom tekniska blockeringsåtgärder ska hindra sina kunders tillgång till tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer via ett antal domännamn och webbadresser.

Film- och musikbolagen stämde Bredbandsbolaget, ägt av norska Telenor, i november 2014. Stämningansökan var undertecknad av Universal, Sony, Warner, Nordisk film och Svensk filmindustri och senare anslöt flera tv-bolag sig genom Film- och tv-branschens samarbetskommitté.

Fallet rörde huruvida internetleverantörer är medskyldiga till att brott begås när deras kunder laddar ned upphovsrättsskyddad film. Film- och skivbolagen ansåg att Bredbandsbolaget skulle tvingas blockera piratsajterna.

Läs mer: Bredbandsbolaget frias i historisk dom

Stockholms tingsrätt friade Bredbandsbolaget i november 2015. Tingsrätten slog fast att operatören inte kan ses som medskyldig till brotten som begås via piratsajterna.

Film- och skivbolagen överklagade därefter tingsrättens dom. Patent- och marknadsöverdomstolens dom kan inte överklagas.

"Vi är oerhört förvånade över domen eftersom den går emot vad lagstiftaren har avsett", säger Anna Byström, chefsjurist på Telenor. 

Läs mer: Kommentar: Film- och tv-branschen borde skämmas

Enligt henne har Patent- och marknadsöverdomstolen gjort en "kreativ tolkning" av lagstiftningen för att komma fram till domen. 

"Lagen innehåller ett medverkansrekvisit som gör att det ska krävas att en internetleverantör medverkat till ett upphovsrättsbrott för att de ska kunna stoppas. Man har här bortsett från medverkansansvaret i straffrättslig mening och tolkat lagen i ljuset av EU-rätt", säger hon. 

Domen är därmed en slags mellanväg. Den slår inte fast att Bredbandsbolaget har medverkat till upphovsrättsbrott men slår fast att bolaget ändå måste blockera piratsajter. 

"Om domstolen ansett att Telenor i straffrättslig mening hade medverkat till brottet hade domen fått ännu större konsekvenser. Då hade internetleverantörer tvingats övervaka internet och blockera sajter som kan vara olagliga. Men trots att domstolen menar att vi inte medverkar till brott i straffrättslig mening kommer domen att få stora konsekvenser och vi håller nu på att anlysera domen i detalj. Det finns en stor risk att vi och andra kommer att få fler krav på blockering.” säger Anna Byström.

Läs mer: The End för svenska filmtjänster – Film2home i konkurs

Per Strömbäck har varit film- och tv-branschens talesperson i målet. 

”Vi välkomnar att rättsläget blivit klarlagt gällande olaglig hantering av film. Men man kan inte säga att problemet är över”, säger han till Di Digital. 

Vad innebär det här för branschen?

”Rent konkret innebär det att Bredbandsbolaget blir skyldiga att spärra tillgången till de här olagliga tjänsterna. Det är en fördel för alla som berörs av den olagliga konkurrensen, exempelvis de entreprenörer som driver lagliga filmtjänster men även filmskapare och publik”, säger Per Strömbäck.

Susanne Nylen är presschef på MTG Sverige.

”Vi välkomnar domen eftersom det betyder att det blir möjligt att blockera illegalt innehåll och mer effektivt bekämpa piracy. Sverige har under långt tid haft en större omfattning av illegalt innehåll och det är därför glädjande att vi nu får samma rättstillämpning som våra grannländer”, säger hon.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera