Hoppa till innehållet

Dreamhack-grundaren om försäljningen: ”Fantastiskt”

Fenomenet Dreamhack säljs till MTG för 244 miljoner. I lilla Malung i Dalarna finner vi en av Dreamhacks två ursprungliga grundare, som nu förutsätter gratis livstidsbiljetter.

Nyhetsbilder från Dreamhack 1999.
Nyhetsbilder från Dreamhack 1999.Foto: SVT Gävledala

Det började, som så många andra briljanta idéer, med att en skollokal användes på ett sätt den inte var tänkt för. 1994 bjöd Martin Öjes och Kenny Eklund, båda 18 år gamla, ett 40-tal personer till en skolmatsal för att pyssla med sina datorer.

Det var först till nästa års upplaga, när deltagarsiffran växt till 80, som de dessutom fick internetuppkoppling. Hastigheten? 2 megabit per sekund.

Nostalgin rinner nästan över när man tittar på ett nyhetsinslag från Gävledala, SVT:s numera nedlagda regionala nyhetsprogram för Gävleborgs och Dalarnas län, om festivalen från 1994.

SAwoXrQPsT8

”Jag har ju sett vad Dreamhack är ända från vi bara var några stycken personer, och resan till vad Dreamhack har blivit i dag är fantastisk”, säger Kenny Eklund och fortsätter:

”Det har ju alltid, ända från starten, utvecklats i en rasande fart. Från skolmatsal till internationell e-sportsgigant med event runtom i hela världen och miljoner tittare. Fantastiskt vad ett litet hobbyprojekt med några polare kan bli.”

LÄS MER: MTG köper Dreamhack för 244 miljoner

LÄS MER: De blir miljonärer på Dreamhack-försäljningen

Själva går de två grundarna dock lottlösa i dagens jätteaffär. Kenny Eklund och Martin Öjes sålde sin ägarandel i Dreamhack redan 2006, samma år som festivalens vinterupplaga för första gången fick över 10 000 besökare.

Kenny Eklund vill idag inte berätta för hur mycket. Men det var ”mindre” än dagens köpesumma, säger han och skrattar.

”Vi tog det beslutet då, och det känns lika rätt i dag. De har ju förvaltat festivalen bra efteråt.”

Vad tycker du om dagens försäljning?

”Det är kul, ett lyft för Dreamhack. De expanderar så mycket nu, och då är det bra med MTG som ju är ett större bolag med lite finansiella muskler. Det är kul att de expanderar och har så mycket planer, och det tror jag passar bra tillsammans med MTG och deras e-sportssatsningar. Framtiden blir spännande.”

Kenny Eklund har inte missat någon Jönköpingsupplaga av festivalen, även om han inte själv spelar några spel.

”Vi är där och bygger utställningsmontrar, ett sätt att få stanna kvar litegrann”, säger han.

Får ni gratis inträde?

”Det förutsätter jag”, säger han och skrattar.

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera