Hoppa till innehållet

Dreams fyller på kassan – flaggar för europeisk expansion

Spar-appen Dreams tar in 30 miljoner kronor i riskkapital från en rad investerare med Vitamin Wells medgrundare Martin Randel i spetsen. Pengarna ska bland annat användas till en europeisk expansion.

Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.
Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.

Den ungdomliga spar-appen Dreams har lockat 50 000 användare sedan lanseringen i somras. Tillväxten ligger på cirka 30 procent per månad och appen har 4,5 av 5 stjärnor i App Store.

”Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt”, säger Johan Hemminger, medgrundare och kommersiellt ansvarig på Dreams.

Han får medhåll från sin medgrundare, Dreams vd Henrik Rosvall.

Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt.

”Två tredjedelar av alla svenskar säger sig vilja byta bank om de hittar ett bra alternativ. Vi vänder oss till dem”, säger han och hänvisar till en undersökning från Svensk kvalitetsindex, SKI, från december i fjol.

Nu står det klart att bolaget tagit in drygt 30 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Kapitalet kommer bland annat från Andrea Rossi, vd på AXA Asset Management, nystartade Tellus Ventures, med Carnegies förre vd Thomas Eriksson bland grundarna, norska entreprenören Petter Kleppan och Martin Randel, en av grundarna bakom vitamindrycken Vitamin Well.

”Det är kul att Andrea Rossi på AXA Asset Management deltar. Det visar att personer i den traditionella bank- och försäkringsbranschen tror på det vi gör”, säger Dreams vd och medgrundare Henrik Rosvall.

Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank.

I samband med rundan värderas bolaget till cirka 180 Mkr. Bolaget får även en ny ordförande i form av delägaren Kjell Hedman, tidigare vd för Landshypotek.

”Det känns tryggt att få en så pass erfaren ordförande. Han sitter i styrelsen för finska nätbanken Aktia och Nordnets styrelse”, säger Henrik Rosvall, som tidigare var marknadschef på Avanza Bank.

Dreams erbjuder idag sparande i samarbete med Ålandsbanken. Inom kort ska man även börja erbjuda olika former av fondsparande.

Tjänsten lanserades som en spar-app för unga användare som var ointresserade av banktjänster. Men användarna har krupit upp i åren.

”Snittanvändaren är nu 32 år gammal. Användningen av appen är mer behovsbaserad än åldersbaserad”, säger Henrik Rosvall.

Foto:
Dreams medgrundare Johan Hemminger, tidigare vd och en av grundarna bakom den digitala reklambyrån Monterosa som såldes till Publicis 2012.

I år ska Dreams lanseras i minst ett nytt europeisk land.

”Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank och lansera i minst ett nytt land”, förklarar Henrik Rosvall.

Han tillägger att Dreams plattform är byggd för SEPA (Single Euro Payments Area) och att expansionen därmed måste ske inom denna europeiska zon.

I dag har Dreams 26 medarbetare på kontoret på Östermalm i Stockholm. Minst fem av bolagets medarbetare har en bakgrund inom beteendevetenskap och artificiell intelligens (AI). Målet är att utveckla tjänsten och förstå hur spartjänster ska bli mer engagerade.

”I framtiden tror jag gränssnittet försvinner. Man kanske bara aktiverar en röststyrd AI i telefonen och säger vad man vill uppnå”, säger vd:n.

Dreams bokslut för det första verksamhetsåret är inte klart ännu. Men Henrik Rosvall tonar ner förväntningarna.

”Det blir ingen omsättning att tala om. Men när räntorna går upp och vi lägger till fondtjänster så kommer våra intäkter att öka”, säger han.

Dreams (NTL) har sedan tidigare tagit in in knappt 20 Mkr i så kallat såddkapital från bland andra Collectorgundaren Lena Apler (NTL), Aftonbladets förre vd Anna Settman (NTL) och Kings medgrundare Thomas Hartwig (NTL).

Andra svenskgrundade sparappar som uppmärksammats de senaste åren är Tink, som nyligen fördjupade sitt sammarbete med delägaren SEB, och Qapital, som nyligen tog in 110 Mkr i riskkapital för att fortsätta sin USA-expansion. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera