Hoppa till innehållet

Dreams fyller på kassan – flaggar för europeisk expansion

Spar-appen Dreams tar in 30 miljoner kronor i riskkapital från en rad investerare med Vitamin Wells medgrundare Martin Randel i spetsen. Pengarna ska bland annat användas till en europeisk expansion.

Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.
Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.

Den ungdomliga spar-appen Dreams har lockat 50 000 användare sedan lanseringen i somras. Tillväxten ligger på cirka 30 procent per månad och appen har 4,5 av 5 stjärnor i App Store.

”Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt”, säger Johan Hemminger, medgrundare och kommersiellt ansvarig på Dreams.

Han får medhåll från sin medgrundare, Dreams vd Henrik Rosvall.

Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt.

”Två tredjedelar av alla svenskar säger sig vilja byta bank om de hittar ett bra alternativ. Vi vänder oss till dem”, säger han och hänvisar till en undersökning från Svensk kvalitetsindex, SKI, från december i fjol.

Nu står det klart att bolaget tagit in drygt 30 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Kapitalet kommer bland annat från Andrea Rossi, vd på AXA Asset Management, nystartade Tellus Ventures, med Carnegies förre vd Thomas Eriksson bland grundarna, norska entreprenören Petter Kleppan och Martin Randel, en av grundarna bakom vitamindrycken Vitamin Well.

”Det är kul att Andrea Rossi på AXA Asset Management deltar. Det visar att personer i den traditionella bank- och försäkringsbranschen tror på det vi gör”, säger Dreams vd och medgrundare Henrik Rosvall.

Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank.

I samband med rundan värderas bolaget till cirka 180 Mkr. Bolaget får även en ny ordförande i form av delägaren Kjell Hedman, tidigare vd för Landshypotek.

”Det känns tryggt att få en så pass erfaren ordförande. Han sitter i styrelsen för finska nätbanken Aktia och Nordnets styrelse”, säger Henrik Rosvall, som tidigare var marknadschef på Avanza Bank.

Dreams erbjuder idag sparande i samarbete med Ålandsbanken. Inom kort ska man även börja erbjuda olika former av fondsparande.

Tjänsten lanserades som en spar-app för unga användare som var ointresserade av banktjänster. Men användarna har krupit upp i åren.

”Snittanvändaren är nu 32 år gammal. Användningen av appen är mer behovsbaserad än åldersbaserad”, säger Henrik Rosvall.

Foto:
Dreams medgrundare Johan Hemminger, tidigare vd och en av grundarna bakom den digitala reklambyrån Monterosa som såldes till Publicis 2012.

I år ska Dreams lanseras i minst ett nytt europeisk land.

”Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank och lansera i minst ett nytt land”, förklarar Henrik Rosvall.

Han tillägger att Dreams plattform är byggd för SEPA (Single Euro Payments Area) och att expansionen därmed måste ske inom denna europeiska zon.

I dag har Dreams 26 medarbetare på kontoret på Östermalm i Stockholm. Minst fem av bolagets medarbetare har en bakgrund inom beteendevetenskap och artificiell intelligens (AI). Målet är att utveckla tjänsten och förstå hur spartjänster ska bli mer engagerade.

”I framtiden tror jag gränssnittet försvinner. Man kanske bara aktiverar en röststyrd AI i telefonen och säger vad man vill uppnå”, säger vd:n.

Dreams bokslut för det första verksamhetsåret är inte klart ännu. Men Henrik Rosvall tonar ner förväntningarna.

”Det blir ingen omsättning att tala om. Men när räntorna går upp och vi lägger till fondtjänster så kommer våra intäkter att öka”, säger han.

Dreams (NTL) har sedan tidigare tagit in in knappt 20 Mkr i så kallat såddkapital från bland andra Collectorgundaren Lena Apler (NTL), Aftonbladets förre vd Anna Settman (NTL) och Kings medgrundare Thomas Hartwig (NTL).

Andra svenskgrundade sparappar som uppmärksammats de senaste åren är Tink, som nyligen fördjupade sitt sammarbete med delägaren SEB, och Qapital, som nyligen tog in 110 Mkr i riskkapital för att fortsätta sin USA-expansion. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera