Hoppa till innehållet

Drönarstartupen som vill rädda drunknande flyktingar 

Billigare än helikoptern, snabbare än båten. Den svenska startuppen Inkonova vill skicka ned sina egenutvecklade racerdrönare till Medelhavet för att upptäcka flyktingar i nöd. Nu diskuterar de samarbeten med hjälporganisationer.

TILT Drone och Ahmed AlNomany
TILT Drone och Ahmed AlNomanyFoto: Pressmaterial

Den ser ut som en elvaårings Lego Technic-bygge. Men den lilla 3D-printade kolfiberdrönaren TILT Drone, som är utvecklad på öppen källkod, har fler användningsområden än man kan ana. Åtminstone enligt startupen Inkonovas vice vd, ingenjören Ahmed AlNomany.

”Vi vill vara pionjärer inom den specialisade drönarproduktionen. Vi vill etablera en marknad, där företag kontaktar oss och vi utvecklar drönare specifikt för deras behov. Energibolag, byggföretag, företag som sysslar med gruvdrift, vi vill leverera unika lösningar för var och en av dem. Ja, och biståndsorganisationer förstås”, säger AlNomany.

På deras sajt marknadsför de sin drönare som en racingdrönare. På en filmsnutt tävlar den med en sportbil, och vinner med några tiondels sekunders marginal.

Hr9xYjHmr74

Ahmed AlNomany säger att det är den speciella tilt-tekniken som får den att gå snabbare.

Dess fyra propellrar sitter på rörliga armar som kan luta sig framåt och tillbaka, och det gör att den inte behöver luta hela kroppen framåt på samma sätt som vanliga drönare. AlNomany säger att det betyder längre räckvidd och högre hastighet.

”Man kan använda dem för att inspektera byggprojekt eller dammar, dit det är farligt att skicka människor. Man kan ha dem till hjälp under räddningsuppdrag och skallgångar, och för att lokalisera människor som är nödställda ute på havet”, säger AlNomany.

För ni några samtal med hjälporganisationer redan?

”Vi har en dialog med bland andra Röda korset och The International Organization for Migration. Det har emellertid inte ännu lett till något konkreta samarbete, hjälporganisationer är stora och långsamma organismer. Men vi har fått mycket värdefull feedback, bland annat att organisationer inte har tid eller resurser för att lära sig hur en avancerad drönare fungerar utan att det är bättre om de kontrakterar någon av oss som följer med och sköter drönaren.”

Att drönaren TILT Drone är utvecklad i öppen källkod är också en av fördelarna inför ett eventuellt samarbete med hjälporganisationer, säger AlNomany.

”De använder drönare från kinesiska storföretag som de inte kan utnyttja till fullo på grund av att de är utvecklade i stängd kod. Dessutom kostar deras produkter tiotusentals dollar. Vi förväntar oss att våra produkter ska kunna bli flera gånger billigare”, säger han.

AlNomany och hans partner och medgrundare Pau Mallol är baserade i startup-hubben Thing på KTH Campus i Stockholm, men ser för närvarande över möjligheten att starta kontor i USA och Australien, de två största marknaderna för drönare. Själv har han varit i Stockholm sedan ett par månader och kommer ursprungligen från Egypten.

”Vi hamnade i Sverige eftersom jag tycker de sociala värden som ni håller högt här är viktiga. Vi är passionerade anhängare av idén att företag och produkter ska kunna användas i humanitära sammanhang, och Sverige verkade vara ett bra land för att starta ett företag med den utgångspunkten”, säger AlNomany.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera