Annons
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.

Dystert för Facebook – skattesmäll kan vänta

Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Två av Sportamores grundare, Joakim Fredman och Johan Ryding.

Kursraketen Sportamore faller på rapport

Johan Tjärnberg, vd och grundare för betalbolaget Bambora som nyligen såldes för 14 miljarder kronor till franska Ingenico.

Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”

Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital

Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Dystert för Facebook – skattesmäll kan vänta

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebook redovisade i veckan kraftigt ökade resultat och 1,7 miljarder användare. Men nu kan bolaget drabbas av en skattesmäll värd tiotals miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På onsdagen, samma dag som Facebook redovisade trefaldigade kvartalsvinster på 18 miljarder kronor, mottog man beskedet att företaget kan komma att upptaxeras rejält.

Det hela rör sig om en granskning av Facebooks skatteupplägg under 2010 och hur bolaget värderade tillgångar som skulle flyttas till Irland, där Facebook har sitt europeiska huvudkontor.

Skattemyndigheten IRS menar att Facebook har underskattat värdet på sina tillgångar med miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal (betalvägg).

Myndigheten har stämt Facebook och enligt tidningen kan det komma att röra sig om en upptaxering på mellan 3 och 5 miljarder dollar, alltså mellan 26 och 43 miljarder kronor.

Facebook har uppget för USA:s finansinspektion att bolaget skulle se en ”materiell negativ inverkan på Facebooks finanser”.

Facebook har överfört patenter och annan immaterial rätt till Irland. När det sker ska amerikanska företag hantera transaktionen som om den skedde mellan två orelaterade parter, det vill säga med en marknadsmässig prissättning. Detta krav leder ofta till dispyter med IRS över hur man prissätter tillgångar internt, skriver tidningen.

Läs mer: Rekordsiffror från Facebook – aktien rusar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post