Hoppa till innehållet

E-hälsoplattform tar in fem miljoner

Den digital plattformen Cross Technology Solutions ska förhindra hjärtinfarkter med sina sensorer. Nu tar Malmöbolaget in 5 miljoner kronor för att få ut sin e-hälsoplattform på marknaden. Inför sommaren väntar ytterligare en nyemission på mellan 40 och 50 Mkr.

Thomas Bergqwist är medgrundare och vd för Cross Technology Solutions.
Thomas Bergqwist är medgrundare och vd för Cross Technology Solutions.

Cross Technology Solutions har utvecklat en plattform för att koppla samman patienter och sjukvård för att identifiera patienter med störst vårdbehov och säkerställa att de får rätt vård när de behöver den som bäst.

Bolaget har precis tagit in 5 Mkr från bland andra det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture och entreprenören Peter Enberg, tidigare vd och huvudägare i Kung Markatta. Dendera Venture, som tidigare investerat i Cross Technology Solutions, är största ägare i bolaget. 

Det handlar om att ge rätt vård i rätt tid till de patienter som för stunden har störst vårdbehov.

Plattformen Life Pod samlar på distans in data, dels genom sensorer och dels genom att patienterna manuellt rapporterar in vissa parametrar. Beroende på vilken patientgrupp det handlar om samlar man in olika typer av data och förutom de mest grundläggande som hälsotillstånd, puls, blodtryck, midjemått och fysisk aktivitet kan det handla om mer unika och speciella mätvärden kopplade till patientens kroniska tillstånd. 

Datan sammanställs, städas och struktureras innan algoritmer tolkar den och presenterar utfallet i ett gränssnitt för vårdpersonalen.  

”Plattformen fungerar som en hiss, patienter som har störst problem utifrån sina individuella rekommendationer åker upp och hamnar högst på läkarens lista. Det handlar om att ge rätt vård i rätt tid till de patienter som för stunden har störst vårdbehov”, säger Thomas Bergqwist, medgrundare av och vd för Cross Technology Solutions.

Patienten får också en bekräftelse på att medicinsk personal har tittat på de inrapporterade värdena.  

”Det handlar om att ge trygghet och bekräftelse, det är oerhört viktigt." 

Läs även: Techbolaget som såg affärsidén i ”Super Size Me” 

Det pågår studier med patientgrupper vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund samt vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå med patienter som har haft en hjärtinfarkt. Plattformstekniken används där för så kallad sekundär prevention och ska förhindra att patienter som har haft hjärtinfarkt drabbas av fler infarkter.  

”Vi är mitt i studien och kan redan nu se att plattformen identifierar avvikande värden hos de uppkopplade patienterna som har medfört medicinska interventioner för att förhindra eskalerande problem. Det gör att vi kan gå från kalenderbaserad vård till behovsbaserad vård och det ger stora vinster när vi vänder oss till grupperna kroniskt sjuka och multisjuka som står för merparten av vårdbudgeten. Här ser vi en stor marknadspotential i att synliggöra patienterna”, säger Thomas Bergqwist. 

2017 blir året som vi ska bryta oss in på marknaden på allvar.

Den patenterade plattformen, som bolaget har arbetat på i 10 år, kan användas av fler patientgrupper. Thomas Bergqwist nämner kol-patienter som ett exempel.

”Vi arbetar med fler patientgrupper parallellt och vår teknik ingår i ett nationellt projekt för kol-patienter som görs vid Karolinska institutet och Danderyds sjukhus där Telia bygger patientgränssnittet och vi hjälper dem att ta datan vidare till sjukvården och rangordna patienterna.”

Enligt Thomas Bergqwist planerar man för en större nyemission på mellan 40 och 50 Mkr under före sommaren.

”Vi ser ett ökat intresse för vår plattform och vi kommer att behöva växa. 2017 blir året som vi ska bryta oss in på marknaden på allvar och det är inte enbart att den svenska marknaden det handlar om. Vi har börjat titta på den tyska marknaden och området runt Berlin”, säger Thomas Bergqwist.

Läs även: King-grundarna investerar i Arthro Therapeutics 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera