Hoppa till innehållet

Edgeware går till börsen – värderas till över 800 miljoner

Streamingbolaget Edgeware, med Creandum i ägarkretsen, ska noteras på Stockholmsbörsen. I samband med det tar bolaget in cirka 150 miljoner kronor.

Edgewares vd Joachim Roos.
Edgewares vd Joachim Roos.Foto: Pressbild

Edgeware (NTL) säljer utrustning för att distribuera tv och video över internet. Bolagets mjuk- och hårdvarulösningar gör det möjligt för operatörer, som Telia Sonera, att ge strömmad rörlig bild till sina kunder.

Nu ska Edgeware börsnoteras på Stockhomsbörsens huvudlista, uppger bolaget i ett pressmeddelande. 

Edgwares vd och medgrundare Joachim Roos uppger att han förväntar sig att marknaden för TV- och videostreaming kommer att fortsätta att växa och bolaget har på senare år fått genombrottsavtal hos många stora operatörer, TV-bolag och innehållsägare världen över. Bolaget har bland annat ett kontor i Hongkong och ett i Mexiko, från vilket de säljer till Asien och Latinamerika.

”Det här är jätteroligt. Det här är en bransch som alla kan relatera till. Vi har goda möjligheter att flytta fram våra positioner”, säger Joachim Roos.

I samband med börsintroduktionen kommer bolaget att emittera 5 – 6 miljoner nya aktier. Nyemissionen förväntas tillföra bolaget cirka 150 miljoner kronor. Priset per aktie förväntas fastställas i intervallet 25–30 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till cirka 816–885 Mkr. 

”Vi siktar på 150 miljoner kronor för att det är det behovet vi har för att få ett manöverutrymme”, säger Joachim Roos.

Kapitalet från nyemissionen kommer att användas för att expandera bolagets säljorganisation, genomföra potentiella strategiska förvärv och stärka bolagets balansräkning.

De fem institutionella investerarna Catella Fondförvaltning, Grenspecialisten Förvaltning, LMK Forward, Swedbank Robur Fonder och OstVast Capital Management har tillsammans åtagit sig att förvärva 54,41 procent av aktierna.

Bolaget, som grundades 2004, fick in riskkapitalbolaget Creandum (NTL) som delägare redan 2006. Det är en av Crendums tidiga investeringar som riskkapitalbolagets grundare Staffan Helgesson ansvarar för. 

”Edgeware har haft en fantastisk utveckling sedan bolaget grundades 2004 och vi på Creandum är som första investerare stolta över att ha varit med hela vägen till denna notering på Nasdaq Stockholm. Med noteringen får flera investerare möjlighet att vara med på bolagets fortsatta resa i den spännande videostreaming-branschen”, säger Staffan Helgesson i pressmeddelandet.

Läs även: Creandum tussar ihop startup-vd:ar i Silicon Valley

Under 2015 hade Edgeware en omsättning på 200 miljoner kronor och gjorde en vinst på 14 Mkr efter finansiella poster.

Edgeware har tagit in 180 Mkr i riskkapital sedan starten. Förutom Creandum har även Micron Ventures och Amadeus Capital Partners, som bland annat investerat i ögonstyrningsbolaget Tobii, gått in som delägare. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera