Hoppa till innehållet

Edgewares börsdebut – en jackpot för Creandum

Fredagens notering av streamingbolaget Edgeware är jackpot för riskkapitalbolagen Creandum och Amadeus. Även bolagets tre grundare drar in en hacka.

PARTNERS: Staffan Helgesson, Daniel Blomquist och Fredrik Cassel. Foto: Amanda Lindgren
PARTNERS: Staffan Helgesson, Daniel Blomquist och Fredrik Cassel. Foto: Amanda Lindgren

Riskkapitalbolagen Amadeus och Creandum är de stora vinnarna på streamingbolaget Edgewares notering på Stockholmsbörsen under fredagsmorgonen. Brittiska Amadeus drar in hela 153 miljoner kronor på försäljningen. Och svenska Creandum, som investerade i bolaget redan 2006, säljer aktier för närmare 100 Mkr.

Det här är det ultimata målet för det vi håller på med

Staffan Helgesson, partner på Creandum, hyllar Edgeware efter noteringen.

”Det här är ett bolag som Creandum investerade i när de var tre ingenjörer som satt i en barrack i Hammarbyhamnen för snart tolv år sedan. Det är helt fantastiskt att vara med på hela resan till att göra entré på riktiga listan. Det här är det ultimata målet för det vi håller på med. Alla bolag landar inte där men vi vill att de gör det.”

Läs även: Edgeware går till börsen – värderas till över 800 miljoner

Båda ägare kvarstår som de två största ägarna i Edgeware även efter noteringen. Amadeus ägarandel är nu drygt 25 procent, enligt tjänsten Holdings. Och Creandum äger fortfarande 20,6 procent av Edgeware vars börsvärde uppgick vid 10:30-tiden till 922 Mkr.

Följ Edgewares börskurs här.

Edgeware är en av Crendums tidiga investeringar som riskkapitalbolagets grundare Staffan Helgesson ansvarar för.

Även bolagets tre grundare Joachim Roos, Lukas Holm och Kalle Henriksson blir rika på noteringen. De tre säljer bara delar av sitt innehav i och med noteringen, men kammar ändå hem omkring 5 miljoner kronor vardera. 

Grundartrion har dock kvar den största delen av sitt ägande.

Läs mer: Noteringen är jackpot för Creandum

Nya institutionella investerare är Catella Fondförvaltning, Grenspecialisten Förvaltning, LMK Forward, Swedbank Robur Fonder och Ostvast Capital Management.

Edgewares grundades 2004. Bolagets affärsidé är att sälja infrastrukturen (mjuk- och hårdvara) som gör det möjligt för exempelvis internetoperatörer att ge strömmad rörlig bild till sina kunder. Det är nisch som spås växa, men där många aktörer, både stora och små, är med och slåss om kakan. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera