Annons
Sigmastocks grundare Nanna Stranne och Mai Thai. Foto: Sigmastocks

Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber

Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Lendify tar in 20 miljoner från hemlig investerare

Innspires vd Martin Chevalley vill byta ut boxarna mot sin kabel.

Hans startup vill förbättra hotellvistelsen – tar in 20 miljoner

Elon Musk, vd och medgrundare på Tesla.

Tesla i avtal om produktion i Kina

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea

Sigmastocks grundare Nanna Stranne och Mai Thai. Foto: Sigmastocks
Sigmastocks grundare Nanna Stranne och Mai Thai. Foto: Sigmastocks
Storbanken Nordea chocksänkte nyligen sina courtage-avgifter för aktiehandel. Nu inleder banken ett samarbete med Sigmastocks, som hjälper privatpersoner att automatisera sitt aktiesparande. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Göteborgsgrundade startupbolaget Sigmastocks inleder ett samarbete med Nordea. Bolaget använder algoritmer för att hjälpa småsparare förvalta sina tillgångar i aktier, istället för fonder.

”Nordea har sänkt sitt courtage för aktiehandel kraftigt, vilket har möjliggjort ett samarbete med Sigmastocks. Vi ser stora fördelar med samarbetet för bägge parter”, säger Mai Thai, vd och medgrundare på Sigmastocks (NTL).

Än så länge är samarbetet främst tekniskt. Sigmastocks lyfter visserligen fram Nordea på sin webbsida. Men än så länge är det oklart hur mycket Nordea ska marknadsföra Sigmastocks mot sina kunder.

Nordea har öppnat upp för nya marknader för våra kunder.

Bakgrunden är att Nordea för en dryg vecka sedan sänkte sin courtage-avgift för aktiehandel från en fast avgift på 99 kronor per affär, till en modell där avgiften är 0,06 procent av aktiepostens pris. För handel med svenska och nordiska aktier blir den lägsta avgiften därmed 1 krona och som mest kostar en affär framöver 99 kronor.

Läs mer: Nordea startar priskrig - sänker courtage

Draget beskrevs i affärspressen som början på ett priskrig mellan storbanker som Nordea och nätmäklare som Avanza och Nordnet. Nu tar Nordea alltså ytterligare ett steg i jaken på den moderna bankkunden genom att teckna avtal med Sigmastocks.

”Sigmastocks är ett intressant och innovativt startupföretag, som har skapat en digital plattform som bygger på både matematik och finansiell forskning. Via plattformen får investerarna möjligheten att kostnadseffektivt vara sin egen förvaltare, samtidigt som de får hjälp med portföljförslag som innehåller både europeiska och nordamerikanska aktier”, säger Katja Bergqvist, chef för Nordeas sparerbjudande.

Läs mer: Sigmastocks med när Di Digital rankar de viktigaste kvinnliga grundarna

Trots den försiktiga starten tror Sigmastocks medgrundare Nanna Stranne att samarbetet kan locka nya kunder till tjänsten.

”Nordea har öppnat upp för nya marknader för våra kunder. Tack vare Nordeas breda utbud kan vi nu även erbjuda portföljer på den europeiska marknaden”, säger hon.

Sigmastocks växer fort, men lönsamheten är fortfarande en bit bort. För en dryg månad sedan tog bolaget därför in 8 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

Läs mer: Tunga profiler med när Sigmastocks fyller på kassan

Sigmastocks grundades 2014 av Nanna Stranne och Mai Thai, som lärde känna varandra under studietiden på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Bolagets tredje grundare, Carl Lindberg, är professor i finansiell matematik vid samma högskola.

Missa inte senaste nytt från Di Digital – följ vår Facebooksida här.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post