Hoppa till innehållet

Efter megasuccén – Paradox slår alla rekord

Miljonerna sprutar in till spelutvecklaren Paradox Interactive, tack vare storsäljaren Cities: Skylines. Första halvåret 2015 omsatte bolaget 350 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja. Det är nästan dubbelt så mycket som hela 2014. 

Spelstudion Paradox Interactive, med vd Fredrik Wester, går som tåget efter megasuccén Cities: Skylines
Spelstudion Paradox Interactive, med vd Fredrik Wester, går som tåget efter megasuccén Cities: SkylinesFoto: Joey Abrait

Det svenska spelundret fortsätter att fira triumfer. Efter jättesuccéerna King och Mojang är nu spelförlaget Paradox, med huvudkontor på Södermalm i Stockholm, på god väg att segla upp som nästa miljardbolag på den svenska spelhimlen.

Det var i mars 2015 som Paradox Interactive släppte spelet Cities: Skylines, en variant på det klassiska stadsbyggarspelet Sim City. Spelet är utvecklat av den finska spelstudion Colossal Order, med det svenska bolaget som förläggare.  

Året innan hade speljätten Electronic Arts släppt en officiell uppföljare i Sim City-serien, ett spel som sågades av kritikerna och blev ett försäljningsmässigt fiasko. Cities: Skylines blev istället en oväntad jättehit för det svenska förlaget. Bara den första månaden sålde spelet, med en prislapp på 30 dollar, i en miljon exemplar.

Nu kan Di Digital avslöja vilket avtryck succén gett i Paradox Interactives bokföring. Bolagets omsättning för det första kvartalet 2015 landade på 210 miljoner kronor, en bra bit över helåret 2014 på 180 miljoner kronor.

Det finns en fantastisk community kring spelet som vi ska stödja.

För årets första sex månader räknar vd Fredrik Wester med en omsättning på 350 miljoner kronor. Det innebär så här långt en fyrdubbling av omsättningen jämfört med i fjol.

“Vi har planerat om och vi kommer att lägga mer resurser på Cities nu. Det finns en fantastisk community kring spelet som vi ska stödja. Det blir en del expansioner och en hel del gratismaterial som tack till spelarna”, säger han.

Läs även: King-chefen hoppar av, vill bli Sveriges nya mobiljätte

Fortsätter pengarna att rulla in i samma takt så är Paradox på god väg att nå ifatt Battlefield-skaparna DICE, historiskt sett Sveriges största spelstudio, räknat på helårsomsättning. Men Fredrik Wester är försiktig i sina prognoser:

“Det har lugnat ned sig lite redan. Jag vågar inte räkna med att vi kommer hålla samma aggressiva tillväxt året ut”, säger han.

Han vill dock inte avslöja några exakta försäljningssiffror.

“Cities står för en stor del av pengarna, men även Pillars of Eternity och Magicka 2 har gått väldigt bra”, säger Fredrik Wester.

0gI2N10QyRA

Cities: Skylines har dragit in hundratals miljoner till förlaget Paradox Interactive. Spelet är skapat av den finska studion Colossal Order.

Nästa stora steg för studion är en satsning på den lukrativa mobilmarknaden, säger Fredrik Wester. Det är ett stort steg för bolaget som hittills fokuserat nästan uteslutande på pc-spel. Så här långt har Paradox gett ut två mobilspel, båda i serien Knights of Pen and Paper.

“Vi har valt att hålla oss lite borta från mobilen eftersom vi inte känner oss riktigt bekväma i affärsmodellerna. Man glömmer lätt att marknaden för pc-spel har haft nästan samma utveckling som mobilt de senaste åren”, säger Fredrik Wester.  

“Vi planerar för en större satsning, det har vi gjort i ett halvår ungefär. Men vi vill att det ska bli rätt när vi gör det”, fortsätter han.

Paradox storägare är investmentbolaget Spiltan, som nyligen aviserade planer på att börsnotera spelförlaget under 2016. Även en försäljning kan vara aktuell. 


Förlag och spelutvecklare i ett

  • Paradox Interactive består av två delar. Dels den egna utvecklingen av spel som Hearts of Iron och Europa Universalis. Främst gör studion tunga strategispel, smala produkter för en nischad men hängiven och pengastark publik.
  • Bolagets andra ben är förlagsverksamheten, där Paradox ger ut externa produktioner skapade av andra utvecklare. Här är ofta spelen bredare och mer publikfriande: bland annat kritikerrosade titlar som svenskutvecklade Magicka, rollspelet Pillars of Eternity och nu senast Cities: Skylines.
  • Majoriteten av Paradox kunder är pc-spelare. Försäljningen sker i första hand digitalt, via plattformen Steam.

Läs även: Sveriges nya spelmiljonärer tackar nej till riskkapital

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera