Hoppa till innehållet

Efter storinvesteringen – Mapillary öppnar AI-labb

Malmögrundade Mapillary öppnar ett forskningslabb för artificiell intelligens i Österrike. Med nyrekryterad expertis från Microsoft ska karttjänsten bli ännu bättre på att förstå hur platser förändras över tid.

Jan-Erik Solem, vd och grundare på Mapillary.
Jan-Erik Solem, vd och grundare på Mapillary.

"Vi är ett bildanalysbolag och har alltid haft en stor del av teamet inom just bildanalys. I dag arbetar en tredjedel av teamet med det”, säger Jan Erik Solem, vd för och grundare av Mapillary.

Mapillary kan beskrivas som ett slags crowdsourcat Google Maps. Genom att samla in bilder från allmänheten vill bolaget bygga en öppen och alternativ karttjänst på webben.

Forskningslabbet i österrikiska Graz ska arbeta med en viss typ av igenkänningsmetod för att Mapillarys teknik ska bli bättre på att se givna element i en bild. Tekniken tar en en bild, delar upp den i delar och sätter etiketter på varje del av bilden. På så sätt blir Mapillarys teknik bättre på att automatiskt känna av vad som är en dörr, en bil eller en lyktstolpe. 

Labbet består till en början av två personer, som Mapillary rekryterat från Microsofts nedlagda bildanalysavdelning i Graz.

”Vi rekryterade en del av den, Amazon en del och kinesiska Baidu anställde ytterligare en del. Graz är ett av två centrum i Europa med djup kompetens inom bildanalys och deep learning”, säger Jan Erik Solem. 

Mapillary arbetar i tre steg – först samlas bilddata in med hjälp av över 20 000 registrerade använder i fler än 180 länder. Steg två går ut på att förstå vad som finns i bilderna och se hur platserna förändras över tid. Det tredje steget är att göra datan tillgänglig.

”Analysen av bilden blir allt viktigare och med den här satsningen kommer vi att kunna få ut mer av varje bild. Vi blir bättre på att automatisera delen som visar vad som finns på en plats idag och vad som inte fanns där för ett år sedan,” säger Jan Erik Solem.

I början av mars kunde Di Digital berätta att Mapillary tog in motsvarande 68 miljoner kronor från bland andra riskkapitaljättarna Atomico och Sequoia.

”Det här var en del av planen som vi började jobba på när vi såg att finansieringen började falla på plats”, säger Jan Erik Solem.

Mapillary har vuxit rejält sedan starten och har fram till i dag kartlagt över 1,5 miljoner kilometer mark med hjälp av 62 miljoner bilder. Mapillary grundades för två och ett halvt år sedan och har växt till 18 heltidsanställda.

Läs även: Mapillary i samarbete med Gopro

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera